Думка експерта: Вибіркове повернення ПДВ зернотрейдерам - незаконне

Понеділок, 27 липня 2009, 12:27 -

Уряд уклав угоди з Канадою та Японію про будівництво елеваторів, повідомила прем'єр Юлія Тимошенко. За її словами, ці сховища будуть передані сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам.

"Далеко до 2008 року на користь зернотрейдерів приватизували всі елеватори в країні. Залишилися крихти у держави. Все це спрацьовує в мінус для аграріїв", - зазначила Тимошенко.

На думку аналітика центру маркетингових досліджень "УкрАгроКонсалт" Ольги Мозгової, безкоштовного передавання елеваторів обслуговуючим кооперативам не буде.

"В економіці нічого "за так" не віддається. Елеватори, якщо їх таки збудують, будуть переходити у приватні руки на певних умовах", - сказала вона "Економічній правді".

Реклама:

За її словами, потужності вітчизняних елеваторів дозволяють зберігати близько 40 мільйонів тонн зерна. Приблизно стільки ж складає урожай: у 2008 році селяни країни намолотили 53,3 мільйона тонн зерна, у 2007 році - 29,3 мільйона тонн.

"Проблема у нерівномірному розміщенні сховищ. Якщо в одних областях та у портах - висока концентрація елеваторів, то у деяких регіонах їх справді не вистачає", - зауважила аналітик.

Обіцянку Тимошенко про закупівлю державою зерна на 3 мільярди гривень експерт радить сприймати без зайвого оптимізму. "Не важливо, скільки держава витратить грошей. Важливо, за якими цінами вона купуватиме зерно", - відзначила вона.

Критично прокоментувала експерт і заяву прем'єра про відшкодування ПДВ лише тим експортерам, які купуватимуть зерно безпосередньо у селян.

"Така вибірковість незаконна. Втім, побоювання Тимошенко безпідставні - трейдери зараз працюють тільки з виробниками", - підсумувала аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: