"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд держмайна домовився з власником ЗАлКу

П'ятниця, 24 липня 2009, 15:27

Фонд державного майна (ФДМ) і російська об'єднана компанія "Російський алюміній" ("Русал") цього тижня підписали меморандум про узгоджені дії щодо врегулювання діяльності ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) та додаткову угоду до договору купівлі-продажу ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ).

Про це пише газета "Дело" з посиланням на прес-службу ФДМ.

"Дії Фонду спрямовані на реалізацію політики уряду в частині взаємовідносин з власниками приватизованих підприємств під час подолання наслідків світової фінансової кризи", - ідеться у повідомленні Фонду.

Меморандум передбачає спільні дії фонду і "РусАл" щодо припинення всіх судових справ навколо ЗАлК, що забороняють виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу, якнайшвидшого введення для підприємства диференційованого тарифу на електроенергію, внесенню змін до договору купівлі-продажу про переорієнтації інвестицій на впровадження енергозберігаючих технологій.

Реклама:

При цьому термін їх реалізації - до кінця 2009 року, додали в ФДМ.

Додаткова угода до договору купівлі-продажу МГЗ передбачає перенесення на два роки вимоги про випуск 1,6 млн. тонн глинозему на рік у зв'язку із ситуацією на світовому ринку алюмінію.

При цьому ФДМ зафіксував виконання покупцем умови про збільшення потужностей заводу до зазначеного обсягу.

Зі свого боку власник погодився з пропозицією фонду доповнити договір зобов'язаннями щодо соціального захисту працівників підприємства, в тому числі щодо своєчасної виплати заробітної плати, виконання умов колективного договору.

ФДМ відзначає, що переговори з "РусАл" тривали чотири місяці.

ЗАлК - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію. Його потужності дозволяють щорічно випускати понад 100 тис. тонн первинного алюмінію в чушках і циліндричних злитках марок А8, А7, А6 і А5.

Власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група СУАЛ, а в 2007 році комбінат перейшов під контроль "Русал", створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "Русал", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

МГЗ - найбільший в СНД виробник глинозему. Підприємство має власний морський порт потужністю 5 млн тонн вантажів на рік і залізничний термінал потужністю понад 2 млн. тонн на рік. "Русал" увійшов в число власників МГЗ у 2000 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!