Депутати хочуть обмежити права кредиторів на задоволення своїх законних вимог?

Середа, 22 липня 2009, 11:42

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) вважає проект Закону щодо тимчасового накладення обмежень на деякі операції в сфері іпотечних та заставних відносин (реєстраційний № 4654 від 11 червня 2009 року) таким, що обмежує права кредиторів на задоволення своїх законних вимог у разі невиконання боржником зобов'язань щодо повернення кредиту та зверненні при цьому кредитором стягнення на предмет застави та може остаточно перекреслити перспективи розвитку для ринку іпотечного кредитування.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби УКБС.

Згідно з повідомленням, законопроект, яким нібито декларується захист інтересів малого та середнього бізнесу, вносить зміни до законів України "Про іпотеку" та "Про заставу", якими забороняється банкам реалізовувати заставну нерухомість за ціною, що є меншою, ніж сума основних вимог кредитора.

"Звертаємо також увагу на те, що положення пропонованого законопроекту фактично пропонують перекласти будь-які збитки, що можуть виникнути внаслідок реалізації предмета іпотеки за ціною, нижчою від суми основного зобов'язання, виключно на банківські установи", - зазначають в УКБС.

Реклама:

"Така законодавча ініціатива потенційно може викликати масові неплатежі за користування отриманими кредитними коштами незалежно від фінансового стану позичальника та його можливостей погашати заборгованість. Крім цього, законопроект порушує гарантовані Конституцією України принципи справедливості і рівності усіх перед Законом, надаючи переваги окремим категоріям осіб, і ставлячи банки та їх вкладників у нерівне становище з недобросовісними позичальниками", - підкреслюють в Асоціації.

В УКБС звертають увагу на те, що проект закону стосується усіх без винятку позичальників, у той час, як частка комерційної іпотеки, що до неї переважно має стосунок малий та середній бізнес, у загальному іпотечному портфелі є мізерною.

Також, на думку експертів Асоціації, не враховано той факт, що порушення позичальниками зобов'язань зробить неможливим виконання банками відповідних зобов'язань перед вкладниками та міжнародними фінансовими установами, що, у свою чергу, підірве довіру міжнародних інвесторів до України і посилить соціальну напругу в суспільстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: