Подорожчанню газу дали "зелене світло"?

Середа, 22 липня 2009, 09:33

Підвищення цін на газ в Україні вже затверджено.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на тексти постанов Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), згідно з якими з 1 вересня на 20% підвищується його вартість для населення, а з 1 жовтня - для теплокомуненерго (ТКЕ).

За даними видання, постанови №811 "Про затвердження цін на природний газ, який використовується для потреб населення" і №812 "Про затвердження граничного рівня цін на природний газ для підприємств ТКЕ" були ухвалені НКРЕ 9 липня.

За словами джерела, близького до переговорів між Україною з Міжнародним валютним фондом, документи були передані представникам організації 10 липня.

Реклама:

Постанови передбачають підвищення на 20% роздрібних цін на газ для населення з 1 вересня, а для ТКЕ - з 1 жовтня.

Крім того, з 1 січня і до кінця 2010 року планується щоквартальне зростання вартості палива для населення на 20%.

А тарифи на газ для ТКЕ у 2010 році повинні бути підвищені до рівня, який дозволить "Нафтогазу" не компенсувати різницю між ціною закупівлі у "Газпрому" та продажем ТКЕ.

Як відомо, зараз населення купує природний газ по 402-622 гривень (близько 51,5-79,7 доларів) за тисячу кубометрів. Різниця між ціною купівлі газу ТКЕ у "Нафтогазу" (1176 гривень, або близько 153,7 доларів за тисячу кубометрів) і ціною закупівлі монополією палива у Росії (середньорічна ціна - 228 доларів за тисячу кубометрів) дотується з держбюджету.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко досі заявляла, що вартість палива для населення не буде рости. Однак місія Міжнародного валютного фонду відмовилася видавати черговий транш без зростання цін на газ. Відмовитися від дотування продажу палива теплокомуненерго закликали "Нафтогаз України" звакликали і європейські банки.

За підвищення вартості палива виступав і президент Віктор Ющенко. 15 липня він надіслав листа Юлії Тимошенко, в якому заявив, що дефіцит фінансових ресурсів "Нафтогазу" перевищує 27,3 млрд. гривень, і рекомендував в IV кварталі підвищити ціни на газ для населення і ТКЕ на 20%, що дозволило б "Нафтогазу" вже до кінця року отримати додатково 700 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: