Думка експерта: Розрахунки "день у день" відновлять кредитування

Четвер, 2 липня 2009, 15:39

Рішення Національного банку України (НБУ) № 296, що зобов'язує комерційні банки проводити розрахунки "день у день", повертає їх прямої первинної функції - захищеного трансферу грошей.

Так вважає голова аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв.

Як повідомлялося, Нацбанк зобов'язав фінустанови перераховувати гроші з одного рахунку на інший протягом одного дня.

"Прискорення переказів неминуче призведе до збільшення монетарного обігу. Це дозволить повернути в банківську сферу частину коштів дрібних контрагентів, які з початком кризи перевели свої операції в "тінь". За оптимістичним сценарієм, ці кошти можуть стати додатковим поштовхом до відновлення кредитування банками", - вважає експерт.

Реклама:

За його словами, за останні півроку довіру до банківського сектору України було підірвано практично до нуля.

"Банківська система просто перестала виконувати свої перші функції - кредитування, заощадження коштів, і навіть безпека переказів", - зазначає Дмитрієв.

Аналітик наголошує, що прострочення валютних транзакцій на кілька днів відкривало значні корупційні можливості. В умовах, коли міжбанківська ставка "овернайт" досягала 60%, деякі банки на час просто "займали" у клієнтів "транзакційні" кошти, підкреслює він.

За інформацією Дмитрієва, 2008 року в "тінь" пішло до 31% ВВП України, що стало максимальним показником з 2001 року.

"У цьому зв'язку рішення НБУ про обов'язковість банківських "проводок" протягом доби має значний стабілізаційний потенціал. Однак, говорити про його ефективність ми зможемо тільки після введення дієвих гарантій його виконання ринковими гравцями", - додає аналітик "Бонум Груп".

На думку Дмитрієва, запобіжні заходи для порушників повинні бути  найсерйознішими - від великих штрафів до призупинення ліцензій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!