"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк хоче бачити Україну основним транзитером газу

П'ятниця, 17 липня 2009, 18:57

Україні дуже важливо зберегти за собою можливість бути основним транзитером газу до Європейського Союзу.

Про це заявив депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк у Кривому Розі, коментуючи підписання міжнародної багатосторонньої угоди про будівництво газопроводу "Набукко", повідомляє прес-служба Фронту змін.

"Це дуже добре, що в світі йде дискусія і будуються проекти щодо диверсифікації джерел поставки газу. Якби я балотувався на пост президента Європейського Союзу, я, напевно, цілком і повністю виключно схвально підтримав би цей проект", - зазначив він.

"Але що означає це для України? Це проект в обхід України. Такий самий проект, як "Північний потік". Тоді чому ми не підтримуємо "Північний потік", який будує Росія? Тому що це означає тільки одне - Україна втрачає свої транзитні можливості", - заявив депутат.

Реклама:

Яценюк вважає неправильним "діяти за принципом, що все, що погане для Росії - добре для України".

"А цей проект сьогодні ставить під питання українські транзитні можливості. Тому для України найважливіше - усвідомити, що ми повинні зберегти за собою не тільки потенціал, але й можливість бути основним транзитером газу до ЕС", - підкреслив він.

Коментуючи заяву президента Віктора Ющенка про те, що він готовий забезпечити транзит російського газу в Європу навіть ціною відключення від нього українського споживача, Яценюк сказав: "Україна, на превеликий жаль, не має жодних міжурядових і міждержавних домовленостей між Україною і ЄС".

"І нам треба готуватися до зимового періоду. Я сподіваюся на те, що разом з нашими європейськими партнерами і росіянами, які також є нашими партнерами, ми забезпечимо транзит газу до Європи. Але при цьому, якщо на терезах буде Україна чи ЕС, то у мене на цих терезах переважить - виключно Україна", - підкреслив політик.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!