Берлін і Відень будуть тиснути на Київ, аби уникнути нової газової кризи

Субота, 11 липня 2009, 18:12

Уряд у Києві мусить виконувати свої зобов'язання щодо реформування енергетичного сектору.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після зустрічі зі своїм австрійським колегою Міхаелем Шпінделеґґером, пише Deutsche Welle.

"Ми ще добре пам'ятаємо останню газову суперечку", - наголосив він.

За словами австрійського міністра, було би доцільно застосувати певний тиск щодо України.

Реклама:

Тим часом в Україні очікують на третій транш від Міжнародного валютного фонду, аби сплачувати рахунки за російський газ. Однак, країна повинна виконати певні умови.

До реформ, які вимагає МВФ, належать збільшення прозорості фінансових схем і структур постачання на газовому ринку.

"Хоча нині і є готовність на міжнародному рівні допомогти Україні, але Київ повинен також сам виконати свої домашні завдання", - сказав Штайнмаєр.

Міністри також піддали критиці те, що питання фінансування поставок газу нині вирішується час від часу, а не у довгостроковій перспективі.

Штайнмаєр не виключає, що у майбутньому можливе блокування постачань газу з російського боку, якщо Україна не зможе платити за газ.

Його австрійський колега додав, що Україна залежить від коштів для наповнення газових сховищ, "щоб взимку Європі не загрожувала нова криза".

Я к повідомлялося, у червні Штайнмаєр разом з польським міністром закордонних справ Радославом Сікорським під час візиту до України вже закликали Київ до відповідних реформ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!