"Енергоатом" візьме кредит, щоб розрахуватись з росіянами

Вівторок, 9 червня 2009, 20:59

Держпідприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом" планує в червні залучити кредит у розмірі 400 млн. гривень для погашення поточної заборгованості перед російським ВАТ "ТВЕЛ" за поставлене в 2009 році свіже ядерне паливо.

Про це заявив президент НАЕК Юрій Недашковський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю в цьому місяці ми погасимо цю заборгованість, зараз ми збираємося взяти кредит десь на 400 млн. гривень і паралельно працюємо щодо валютного кредиту", - сказав він.

Недашковський уточнив, що переговори щодо залучення кредитних коштів ведуться як з українськими, так і з російськими банками.

Реклама:

За словами голови "Енергоатома", поточна заборгованість перед "ТВЕЛ" за поставлене паливо становить близько 80 млн. доларів.

Президент НАЕК наголосив, що така заборгованість виникла у зв'язку з дефіцитом коштів у компанії.

За його словами, дефіцит коштів "Енергоатома" в 2009 році за умови дії нинішнього тарифу на електроенергію складе близько 2 млрд. гривень.

Недашковський також звернув увагу на те, що днями компанія була змушена закрити свої зобов'язання по кредитній лінії "Альфа Банку".

Крім того, наголосив він, додатковим чинником виникнення поточної заборгованості є курсові коливання гривні по відношенню до американського долара, оскільки "Енергоатом" проводить відповідні розрахунки з "ТВЕЛ" в цій валюті.

Недашковський також повідомив, що "Енергоатом" поки ще не уклав контракт на вивіз відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) через неузгодження цін на його вивезення з російською стороною.

За його словами, ситуація, що склалася, не є критичною, але в той же час контракт на вивіз палива необхідно укласти до кінця поточного року.

Наразі ВЯП зберігається в приреакторних басейнах станцій, уточнив президент "Енергоатому".

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: