Лукашенко замінить Visa і MasterCard "вітчизняним продуктом"

Вівторок, 9 червня 2009, 20:47

Національний банк Білорусі взявся за популяризацію національного пластику: відповідно до заяви регулятора, до кінця 2010 року всі зарплатні проекти в країні переведуть на вітчизняні карти системи "Белкарт".

Білоруський пластик має замінити популярні в країні іноземні аналоги Visa та MasterCard, пише газета "Дело".

Представники Національного банку вважають, що активне впровадження системи "Белкарт" допоможе убезпечити країну і заощадити на використанні іноземних платіжних систем.

"Якщо операції по картках, по тих же зарплатних проектах, проводяться не в Білорусі, а в процесингових центрах по Visa - в Лондоні, по MasterСard - у Брюсселі, і якщо виникнуть деякі проблеми, ми, м'яко кажучи, можемо зіткнутися з тим, що міжнародні платіжні системи, штаб-квартири яких в основному у Штатах, можуть створити певні неприємності", - зазначив начальник головного управління платіжної системи білоруського Нацбанку Іван Пищики.

Реклама:

У Нацбанку вважають, що оскільки всі операції по пластикових картках відслідковуються в іноземних процесингових центрах, інформація про транзакції зберігається і може контролюватися власниками платіжної системи.

Білоруська ж система буде автономною, що зробить інформацію про її клієнтів недоступною для іноземців.

Однак, статистика на початок 2009 року свідчить не на користь білоруського уряду та Національного банку: з 6 мільйонів емітованих в країні пластикових карток всього 7,5% (458 тис.) належать системі "Белкарт", решта припадає на "іноземців".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: