Білорусь не виключає звернення до Євросоюзу по кредит

Понеділок, 8 червня 2009, 15:15

Міністр фінансів Білорусі Андрій Харковець не виключає звернення до структур Євросоюзу з проханням про надання Білорусі фінансової підтримки.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Интерфакс", коментуючи можливі нові проекти в частині залучення суверенних запозичень.

"Група потенційних кредиторів сьогодні досить вузька. Ринки, як і раніше, нестабільні, хоча і є спроби запозичень, але ставки високі. Є Європейський союз. Я думаю, що ми ще повинні попрацювати в цьому напрямку, оскільки у структур Євросоюзу є власні програми фінансування", - сказав Харковець.

Між тим він підкреслив, що можливість звернення до ЄС поки перебуває у стадії вивчення.

Реклама:

"Ми глибоко цю тему поки не вивчили. Але знаємо, що така можливість існує. Думаю, що ми, у всякому разі, пройдемо шлях, пов'язаний з ознайомленням з цими можливостями", - зазначив міністр.

За його словами, наразі Мінфін Білорусі не готує предметні проекти із зовнішніх запозичень, за винятком вже відомих (продовження фінансування з боку РФ, МВФ, Світового банку).

"На сьогоднішній день ми не маємо проектів документів з новим запозичень, за винятком тих, про яких громадськості вже відомо", - сказав Харковець.

"Треба розуміти, що ми в такому темпі, в якому здійснювали зовнішні запозичення зовсім недавно, надалі не збираємося йти. Тут повинна бути міра, і нам поки що досить того, що вже залучили або залучимо за існуючими домовленостями. Орієнтиром служить наш ліміт держборгу", - зазначив міністр.

"Залучення зовнішніх ресурсів - це страхувальна позиція. Для нас головне - це економіка, активність ділового середовища, не тільки у нас, в Білорусі, але і у наших партнерів", - додав він.

На думку міністра, наразі також недоцільно різко активізувати приватизаційні процеси, виходячи із загальних тенденцій зниження попиту на виробничі активи.

"Закривати якісь огріхи продажем власності - це буде непрофесійно", - сказав він.

При цьому Харковець зазначив, що "якщо будуть цікаві точкові пропозиції, то вони, природно, будуть розглядатися, виходячи, в першу чергу, з інтересів держави".

Як відомо, на 1 травня 2009 року зовнішній держборг Білорусі склав майже 5 млрд. доларів. Її основними кредиторами є Росія, МВФ, Венесуела, Світовий банк, Китай, Італія.

У кінці травня ліміт зовнішнього держборгу Білорусі був збільшений з 6 млрд. доларів до 8 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: