"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На ПФТС укладені перші угоди з суверенними євробондами України

П'ятниця, 5 червня 2009, 16:50

Інвестиційна компанія "Аструм Інвестмент Менеджмент" у четвер продала на фондовій біржі ПФТС єврооблігації з погашенням 5 серпня 2009 року на суму 1,59 млн. гривень.

Ця угода стала першою угодою з суверенними єврооблігаціями на ПФТС, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на голову інвесткомпанії Максима Бланка.

"На позабіржовому ринку такі угоди ми проводимо постійно, але на ПФТС це дійсно перша угода", - сказав він.

Інвестиційний консультант компанії Віктор Петрус уточнив, що прибутковість облігацій склала близько 14% річних.

Реклама:

Всього було продано дві облігації за курсом 780,707 тис. гривень.

За його словами, котирування з єврооблігацій з погашенням у березні 2011 року становлять: продаж - 13% річних, купівля - 17-18% річних.

Петрус також уточнив, що на ПФТС поки регулярно тільки дві компанії виставляють котирування по суверенних єврооблігаціях.

Він зазначив, що основний інтерес купівля цих паперів на біржі викликає у інвестиційних та пенсійних фондів, один з яких і став покупцем, оскільки закон зобов'язує їх здійснювати операції на біржі.

На його думку, ці суверенні єврооблігації є цікавим інструментом для інституціональних інвесторів, оскільки мають високу надійність і страхують від курсового ризику.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2008 року Національний депозитарій України (НДУ) почав облік єврооблігацій України завдяки встановленню кореспондентських відносин з іноземними депозитаріями.

Спочатку фондова біржі "Перспектива" (Дніпропетровськ), а у квітні і ПФТС (Київ) внесли до своїх списків єврооблігації України.

Котирування за єврооблігаціями на ПФТС виставляються у гривні за курсом Національного банку України на день укладання угоди, а розрахунки здійснюються через НДУ за принципом "поставка проти платежу" без попереднього резервування цінних паперів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: