"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Третина економіки знаходиться у тіні – Ющенко

Четвер, 4 червня 2009, 13:20

Президент Віктор Ющенко відзначає зростання тіньового сектору економіки, який торік зріс на 2,3 відсоткові пункти і сягнув 31,1% від ВВП.

"Це вже не питання політики уряду, це питання національної безпеки", - попередив президент під час вступного слова на нараді правоохоронними та контролюючими органами щодо боротьби з контрабандою і тіньовою економікою.

При цьому Ющенко додав, що за оцінкою Світового банку, тіньовий сектор української економіки становить понад 50%.

Президент закликав СБУ, НБУ, правоохоронні органи стати справжніми національними інститутами та активізувати зусилля на захист економічного кордону України.

Реклама:

Така тенденція, на переконання Ющенка, ґрунтується на контрабанді та зловживанні у митних органах, тіньових розрахунках через платіжну систему й міжбанківський ринок, створений й функціонуючий для легальних операцій, і розгортається на тлі слабкої роботи правоохоронних органів у економічних сфері.

Президент констатував, що понад 70 % контрабандних операцій здійснюється через пункти пропуску. З січня 2009 року спостерігається зменшення майже на 50 % митної вартості імпортованих товарів.

Глава держави дав доручення СБУ, Генпрокуратурі та митним органам провести перевірки формування такої митної ціни.

Він поставив СБУ вимогу представити план боротьби з контрабандою, який має бути за ефективністю аналогічний до того, який існував торік.

Критична оцінка роботи митниці, яку дав президент, також стосувалася послаблення взаємодії митних та правоохоронних органів у боротьбі з контрабандою. Спостерігається тенденція до зниження виявлених митними органами фактів контрабанди.

"Ви сильніше й сильніше зростаєтеся зі злочинністю. Це одна відповідь на таку динаміку", - прокоментував президент.

Також, за словами Ющенка, вимагає суттєвого удосконалення внутрішня профілактична робота серед особового складу контролюючих та правоохоронних органів.

Кожне друге правопорушення у митних органах виявляється не митними органами, а прокуратурою. З іншого боку, прокурорськими перевірками виявлено численні факти незаконного складання протоколів про порушення митних правил.

У нараді взяли участь голова СБУ Валентин Наливайченко, голова Нацбанку Володимир Стельмах, перший заступник голови Державної митної служби Ігор Псковський, заступник генпрокурора Тетяна Корнякова, заступник голови Державної податкової адміністрації Наталія Рубан.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: