Путін розповів, коли може відключити газ

Середа, 3 червня 2009, 19:02

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін допускає, що транзит природного газу через територію України може бути припинений наприкінці червня - на початку липня у разі, якщо Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" не забезпечить повних розрахунків за поставки газу.

Про це він заявив на прес-конференції у Хельсінкі (Фінляндія), повідомляє агентство "Українські новини".

"Я в розмові з нашими європейськими партнерами звернув увагу на цю проблему й просив їх не залишати нас сам-на-сам із цими питаннями. Ми заздалегідь попереджаємо, що такий конфлікт може виникнути, це може призвести наприкінці червня - початку липня до повної зупинки нашого транзиту", - сказав Путін, зазначивши, що основною проблемою є оплата газу, який закачується у підземні сховища.

Він ще раз нагадав, що відповідно до контракту на поставку, у разі несвоєчасної оплати українською стороною обсягів газу, "Газпром" може вимагати 100-відсоткову передоплату.

Реклама:

Як повідомлялося, 19 січня ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали довгострокові контракти на постачання газу українським споживачам. Термін дії контрактів - з 2009 по 2019 рік включно.

Відповідно до контракту, ціна на газ розрахована за європейською формулою ціни із знижуючим коефіцієнтом 0,8.

Таким чином, у першому кварталі 2009 року ціна на газ для України становила 360 доларів за 1 тис. кубометрів, у другому кварталі 2009 року - 270,95 доларів за 1 тис. кубометрів.

Контрактом на постачання газу передбачені заходи з підвищення платіжної дисципліни НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, якщо "Нафтогаз" до 7 числа (включно) місяця, наступного за місяцем постачання, не сплатить, або не в повному обсягу сплатить за постачання газу, сторони на весь термін дії контракту, що залишився, переходять на передоплатну систему розрахунків.

З початку 2009 року Україна вчасно і в повному обсягу розраховувалась з "Газпромом" за поставлений газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!