"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не хоче кредитувати Україну щодо газу

Середа, 3 червня 2009, 17:30

Росія не готова надати Україні кредит на придбання газу для подальшого закачування в підземні сховища.

Про це заявив віце-прем'єр Росії Ігор Сечін, повідомляє агентство "Интерфакс".

На зустрічі з російським президентом Дмитром Медведєвим він повідомив, що "уряд України і "Нафтогаз України" звернулися до російської сторони з проханням надати кредит у розмірі 4,2 млрд. доларів для придбання приблизно 19,5 млрд. кубометрів газу".

Разом з тим, за його словами, "Газпром" наразі перевів за транзит газу через територію України 2,15 млрд. доларів.

Реклама:

"Цього достатньо для забезпечення транзиту газу через Україну до лютого 2010 року включно", - сказав Сечін.

Він також звернув увагу на "позицію президента України, який публічно заявляє про неприпустимість авансової оплати за транзит газу в перспективі".

Крім того, відзначив віце-прем'єр, "ситуацію невизначеності створює і підписана нещодавно Україною та Євросоюзом декларація про співпрацю в газозабезпеченні Європи".

"Цей документ також створює високі ризики для "Газпрому", оскільки передбачає зміну системи оплати за транзит і зміну напрямку поставок всередині газотранспортної системи України", - сказав Сечін.

Він підкреслив, що "в цій ситуації "Газпром" не може в односторонньому порядку фінансувати своїх партнерів на Україні в цих цілях".

Сечін заявив, що Росія передала європейським партнерам пропозиції про "створення міжнародного пулу кредиторів України".

"Якщо європейські фінансові інститути вважають можливою таку роботу, то російська сторона розгляне можливість своєї участі", - сказав віце-прем'єр.

На запитання президента, що буде, якщо європейці на створення такого пулу не підуть, Сечін запевнив, що консультації з цього приводу ведуться дуже активно.

"Ми перебуваємо в пошуках рішення, але воно не повинно бути неефективним для "Газпрому", - сказав він.

Сечін повідомив, що минулого тижня обговорював це питання з міністром енергетики України, напередодні до Москви для переговорів з керівництвом "Газпрому" приїжджав глава "Нафтогазу", в постійному контакті щодо цього питання перебувають глави урядів Росії та України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: