"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа розглядає непрозорі відносини між Росією і Україною, як виклик?

Субота, 27 червня 2009, 11:54

Непрозорі відносини між Росією і Україною в газовій сфері розглядаються європейцями як виклик Європейському союзу.

Таку думку висловив керівник енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар у коментарі тижневику "Дзеркало тижня". 

На його думку, в Євросоюзі зміцнюється негативне ставлення не тільки до України з її політичним хаосом і тотальною корупцією, але не меншою мірою й до Росії, яка підігріває деструктивні процеси у пострадянських країнах. 

"Непрозорі відносини між РФ і Україною в газовій сфері розглядаються як виклик ЄС. І байдуже, хто винен - Росія чи Україна. Байдуже, хто винен більше - Київ чи Москва. Брюссель ідентифікує це як "проблему поставок зі Сходу", - наголосив він. 

Реклама:

Експерт переконаний, що з урахуванням наслідків газової кризи, а також провокованої зараз Росією ескалаціії необхідно ініціювати режим забезпечення прозорості всього технологічного ланцюжка "видобуток - транспортування - споживання".

Зокрема, на його думку, повинен бути забезпечений взаємний доступ споживачів, постачальників і транзитерів до інформації в усіх ланках технологічного ланцюжка. 

Також, відзначає він, доцільно ініціювати створення оперативної системи online-зв'язку між диспетчерськими центрами "Газпрому", "Нафтогазу України" та європейських компаній, котра у режимі реального часу відображала б динаміку руху всіх обсягів газу. 

"Це буде тест на готовність працювати за правилами прозорості для всіх учасників технологічного ланцюжка. Тоді не виникатиме запитань про крадіжки, зникнення тощо", - вважає Гончар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!