"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Telenor об'єднає "Київстар" з "Вимпєлкомом"

П'ятниця, 26 червня 2009, 11:15

Багаторічний конфлікт акціонерів "Вимпєлкому" можуть вирішити.

Норвезька компанія Telenor принципово згодна з пропозицією "Альфа-груп" об'єднати "Вимпєлком" і "Київстар" і не наполягає на контролі в новій компанії, пише видання "Дело".

Наприкінці березня Олексій Резніковіч, гендиректор Altimo, що управляє телекомами "Альфа-груп", запропонував виконавчого віце-президента Telenor в Центральній та Східній Європі Яну Едварду Тігесену об'єднати російський "Вимпєлком" і український "Київстар".

Передбачалося, що Altimo та Telenor отримають в об'єднаній компанії з 40%, а решта - міноритарії "Вимпєлкома".

Реклама:

Telenor попередньо згодна, розповіли два менеджери, близьких до різних сторін переговорів. Можлива схема така: Telenor і Altimo засновують в США спільне підприємство (СП) і вносять до нього свої пакети акцій в "Вимпєлкомі" (29,9% і 44% голосуючих акцій відповідно) та "Київстарі" (56,5% і 43,5%). Контролювати СП не буде ні Telenor, ні Altimo.

Реєстрація СП в США - вимога Telenor, стверджують обидва менеджера: таким чином норвежці хочуть убезпечити себе від недружніх дій партнера.

З 2005 року, коли між Telenor і Altimo спалахнув конфлікт, російські та українські суди незмінно виносили рішення проти норвежців. А ось федеральний суд США 2007 року задовольнив позов Telenor до Altimo.

Ринкова вартість пакета Altimo в "Вимпєлкомі" становить 4,16 млрд. дол., Telenor - 3,78 млрд. дол. А весь "Київстар" оцінюють приблизно в 6 млрд. дол. (3,39 млрд. дол. припадає на Telenor і 2,61 млрд. дол. - на Altimo).

В об'єднаній компанії у двох акціонерів може бути приблизно по 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: