Банки констатують збільшення обсягів кредитування

Четвер, 25 червня 2009, 17:08 -

З квітня 2009 року спостерігаються ознаки поліпшення ситуації в фінансово-банківській сфері.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації "Український кредитно-банківський союз".

"Стабілізація ситуації в банківській сфері позитивно позначилася на обсягах кредитування банками реального сектору економіки", - говорить генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Це, зокрема, проявляється у стійкій тенденції до зниження темпів інфляції, поступовому поверненні коштів населення до банків та деякому зростанні обсягів кредитування підприємств реального сектору економіки, зазначають експерти УКБС.

Реклама:

Поряд з цим, в повідомленні наголошується, що ситуація в економіці залишається складною і за результатами економічної діяльності у ІІ кварталі цього року зберігаються негативні показники падіння виробництва.

"Прогнози експертної спільноти щодо пожвавлення економічної активності в реальному секторі наразі не справдились: обсяги промислового виробництва впали на третину, у порівнянні з відповідним періодом минулого року; майже на 40% скоротились інвестиції в основний капітал; більш ніж на 10% знизилась реальна заробітна плата", - йдеться в в повідомленні.

З іншого боку, стабілізація на валютному ринку України сприяла суттєвому скороченню обсягів приросту готівкової валюти поза банками, скороченню від'ємного сальдо зведеного платіжного балансу (1.1 млрд. дол. США за квітень 2009 року), вважають аналітики.

Стабілізації ситуації у банківському секторі сприяли високі, у порівнянні з попередніми періодами, обсяги надходжень прямих іноземних інвестицій в Україну. За січень-квітень вони склали 2,2 млрд. дол., що пов'язано з початком процесу рекапіталізації банків з іноземним капіталом. Позитивно оцінюють експерти УКБС різке зниження інфляції впродовж січня-травня 2009 року з 22.3% до 14.7% в річному вимірі. В цілому за січень-травень зростання цін склало 7.4%.

За інформацією УКБС, станом на 1 червня 2009 року в Україні функціонує 184 банки, в тому числі 52 банки (28% загальної кількості банків), створені за участю іноземного капіталу. Частка іноземного капіталу у статутному капіталі банків становить 36,9%. Регулятивний капітал банківської системи України складає 121,1 млрд.грн. Середній норматив адекватності по банківській системі - 14,77%, що засвідчує достатньо високий рівень ліквідності.

Експерти союзу також додають, що в банківському секторі зберігається негативна тенденція зниження об'ємів депозитів в активах.

В 2009 році у порівнянні з попереднім періодом, вони знизилися на 44,7 млрд. грн. або 12,5%, кредитування економіки впало на 21,8 млрд. грн. або на 3%, проблемні кредити зросли вдвічі до 36,5 млрд. грн., а їх частка в кредитних операціях збільшилася з 2,3% до 4,9%.

Водночас другий місяць поспіль спостерігається позитивна динаміка росту депозитів фізичних осіб, що свідчить про поступове відновлення довіри населення до банків, впевнені в УКБС.

"Збільшення обсягу депозитів населення в травні зафіксовано як в національній, так і в іноземній валютах. На жаль поки що зберігається тенденція зменшення обсягу депозитів юридичних осіб - до 119,2 млрд. грн.., що відображає зниження обсягів виробництва товарів та послуг в умовах кризи", - зазначається в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: