Думка експерта: Справедливого викупу землі державою не буде

Четвер, 25 червня 2009, 17:11

У четвер Верховна рада ухвалила закон "Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб і з міркувань суспільної необхідності".

Згідно з документом, примусове відчуження ділянки з наступною компенсацією її вартості застосовуватиметься лише для будівництва об'єктів транспортної та енергетичної інфраструктури.

При цьому загальний позитивний ефект від такого будівництва має значно перевищувати негативні наслідки для власника, говориться у документі.

Аналітик центру маркетингових досліджень "УкрАгроКонсалт" Ольга Мозгова вважає, що прийнятий закон інститутові приватної власності не зашкодить.

Реклама:

"Якщо дивитися на розвиток країни загалом, якщо ця земля йде на будівництво аеропортів, то я зі своєю приватною власністю маю йти назустріч державі. Якщо закон передбачає відшкодування, то я не бачу загрози інститутові приватної власності", - сказала вона у коментарі "Економічній правді".

Разом з тим, вважає експерт, залишається проблема адекватності оцінки вартості майна, що відчужується.

"Держава може спекулювати на цьому, обраховуючи вартість землі не за ринковою, а за нормативною, тобто адміністративно встановленою ціною. Поки не буде ринку землі, про справедливий викуп ділянок мова не може йти", - переконана Мозгова.

Оцінкою вартості ділянок мають займатися незалежні організації, вважає вона: "Це питання законодавців, але, зважаючи на нинішню політичну ситуацію, я не думаю, що воно буде визначено найближчим часом".

На думку експерта, закон не матиме негативного впливу на аграрний сектор через скорочення обсягів орних земель. Більше того, у районах такого будівництва покращиться інфраструктура, що позитивно позначиться на можливостях місцевих аграрних господарств.

"Селяни отримають додаткові конкурентні переваги. Покращиться логістика, а це нові можливості для збільшення прибутків", - наголосила Мозгова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: