"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати дозволили забирати приватні землі під дороги й аеропорти

Четвер, 25 червня 2009, 13:54

Верховна рада ухвалила закон "Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб і з міркувань суспільної необхідності".

За прийняття даного закону в четвер проголосували 358 депутатів з 440, що зареєструвалися в залі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до закону, примусове відчуження ділянки з наступною повною компенсацією її вартості, а також вартості житлового будинку й інших розташованих на ній споруд і насаджень має застосовуватися винятково для будівництва лінійних об'єктів транспортної й енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, аеропортів, нафто- і газопроводів, електростанцій тощо), і тільки у випадку, коли будівництво зазначених об'єктів на визначеній ділянці є оптимальним варіантом з економічної, технологічної, соціальної й екологічної точки зору, а загальний позитивний ефект від такого будівництва значно перевищує негативні наслідки для власника.

Рішення про примусове відчуження приймає суд.

Реклама:

Викуп земельної ділянки, що знаходиться в приватній власності, виходячи з розумінь суспільної необхідності, здійснюється винятково шляхом попередньої і повної компенсації.

Викуп ділянок може відбуватися тільки для забезпечення потреб національної безпеки й оборони; для будівництва й обслуговування об'єктів транспортної й енергетичної інфраструктури, захисних гідротехнічних споруд, нафтових і газових свердловин, промислових і інших підприємств, що мають стратегічне значення для розвитку регіону; для розміщення дипломатичних і міжнародних організацій, а також будинків органів державної влади і місцевого самоврядування; для створення об'єктів загального користування (міських парків, стадіонів, площадок відпочинку) і об'єктів природно-заповідного фонду.

У законі підкреслюється, що рішення про викуп ділянок виносяться органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування на підставі генпланів населених пунктів, проектів будівництва і реконструкції об'єктів транспортної й енергетичної інфраструктури, а також на підставі документації по землевпорядженню.

При цьому у випадку небажання власника продавати свою ділянку рішення про її викуп втрачає силу через один рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: