Думка експерта: До президентських виборів електрика для населення не дорожчатиме

Четвер, 25 червня 2009, 12:24 -

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко навряд чи погодиться збільшити роздрібні ціни на електроенергію для населення до президентських виборів.

Таку думку висловив старший аналітик інветкомпанії Astrum Investment Management Ян Липчинський, коментуючи рішення парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, який рекомендував урядові збільшити ціни на електроенергію для населення, що також повинно скоротити збитки ТЕС.

Експерт зазначив, що це засідання ще раз підкреслило труднощі, з якими в даний час стикається галузь.

"В умовах зниження споживання електроенергії державні енергогенеруючі компанії "Центренерго", "Дніпроенерго", "Донбасенерго" і "Західенерго" зобов'язані купувати вугілля у державних шахт в обсягах, що перевищують їхні виробничі потреби, і за цінами вищими, ніж на приватних вугільних шахтах і міжнародних ринках", - сказав він.

Реклама:

За словами Липчинського, рішення рекомендувати уряду збільшити роздрібні ціни на електроенергію було направлено на те, щоб виробництво електроенергії на ТЕС перестало бути збитковим.

Він підкреслив, що роздрібні ціни на електроенергію для населення "не переглядалися з 2006 року і в даний час залишаються в 5-7 разів нижчими, ніж у Східній Європі".

Водночас, Липчинський навів дані компанії ДТЕК, яка володіє двома компаніями теплової генерації, "Дніпроенерго" і "Східенерго", згідно з якими підвищення ціни на електроенрегію на 41% з нинішніх 24 копійок за кВт-год до 36 копійок за кВт-год (з ПДВ) збільшить середній щомісячний рахунок за електроенергію для населення лише на 24 гривні.

"Тим не менш, ми сумніваємося в тому, що прем'єр-міністр погодиться збільшити роздрібні ціни на електроенергію для населення до президентських виборів", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: