Думка експерта: Рівень безробіття в Україні зростає

Середа, 24 червня 2009, 20:00 -

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вказує на тенденцію зниження рівня безробіття. За її словами, на 23 червня кількість безробітних в Україні становить 690,4 тисячі осіб. Крім того, повідомила прем'єр, зараз у державі налічується 78 тисяч вакансій.

Рівень безробіття в Україні зараз, навпаки, зростає, стверджує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Він припускає, що через певні сезонні явища, наприклад, польові роботи, в окремі місяці зайнятість може зростати, однак загальна тенденція - незмінна.

"Якщо у першому кварталі промислове виробництво знизилося на 30% порівняно з відповідним періодом 2008 року, якщо подібна ситуація на транспорті, у будівництві та торгівлі, то казати, що при цьому має зростати зайнятість, досить дивно", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

За його словами, наведена прем'єром статистика може відображати лише тих зареєстрованих безробітних, які систематично відвідують служби зайнятості для підтвердження свого статусу. Однак при цьому поза увагою залигаються ті, хто відмовився від пропонованої роботи, та особи, які не зверталися до цієї служби.

"Більш коректні оцінки дає методологія Міжнародної організації праці, однак за перший квартал 2009 року ці дані ще не оприлюднені", - додав Жолудь.

На його думку, рівень безробіття за методологією МОП у першому кварталі 2009 року становитиме 8%, а в цілому за рік може сягнути 10%.

Експерт також відзначив, що економічна ситуація почне покращуватися у 2010 році завдяки зростанню цін на продукцію українського експорту. Однак рівень безробіття миттєво не знизиться.

"Скоротивши працівників, підприємства по закінченні кризи не повертатимуть назад всіх працівників, бо проведена ними модернізація виробництва не потребуватиме попередньої кількості людей", - зауважив Жолудь.

У підсумку, показник безробіття 2010 року залишиться на рівні 2009 року і почне знижуватися лише у 2011 році.

За даними Державного комітету статистики, у травні офіційний рівень безробіття знизився на 0,3 процентних пункти до 2,6% - 736 тисяч безробітних. У 2008 році офіційний рівень безробіття, визначений за методологією МОП, складав 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: