"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: в нас немає "Блумбергу", де можна дізнатися скільки коштує "Родовід"

Середа, 24 червня 2009, 09:54

Держава має намір стати власником Родовід Банку до кінця першої декади липня.

Директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров вважає, що головною ідеєю рекапіталізації банку є забезпечення повного доступу громадян до депозитів.

"Якщо ми беремо, наприклад, досвід Великобританії, коли вони націоналізувала Bank of Scotland, їм було легше, ніж нам. У будь-який момент вони могли відкрити Bloomberg, і з'ясувати, скільки коштує акція банку на даний момент. У нас такої можливості не було. Немає у нас такого "Блумберг", де ми могли б побачити, скільки коштує "Родовід", - сказав він.

Багіров вважає, що держава повинна знати не тільки скільки грошей влити в той чи інший банк, але і яку частку воно отримає в його капіталі.

"Саме тому було розроблено порядок рекапіталізації, прописаний в постанові Кабміну. Він може здатися складним, але ми відповідаємо за кожну копійку",- відзначив банкір.

Він підкреслив, що Мінфін витратив багато годин на вивчення досвіду рекапіталізації банків за кордоном - зокрема, із залученням експертів з МВФ та Світового банку.

"Якщо подивитися на досвід Росії та Казахстану, то російський уряд йшов через державні банки. Вони просто виділили достатньо великі кошти у вигляді рефінансування Банку Росії таким установам, як ВТБ, ВЕБ. І вони просто купували за такою умовною ліцензії проблемні банки. Ми таким шляхом не могли піти, тому що у нас є два держбанки - Ощадбанк та Укрексімбанк", - наголосив Багіров.

За його словами, в Казахстані ситуація була іншою. Вони пішли дуже швидким шляхом, і буквально терміново увійшли по 25% у капітали чотирьох найбільших банків. З'ясувалося, що по двом банкам цієї суми не вистачило, і їм довелося націоналізувати ці банки майже повністю.

Реклама:

"На додаток до тих сум, які визначені постановою Кабміну, звичайно, нам знадобиться підтримка Нацбанку у вигляді підтримки ліквідності. Це відображено в рішенні Кабміну, яке НБУ погодила. Ми дуже плідно працюємо з Нацбанком, і я сподіваюся, що буквально днями ми затвердимо план підтримки ліквідності по кожному з банків", - сказав Багіров.

Він уточнив, що поки не може говорити про конкретні цифри, тому що вони ще не узгоджені з НБУ, і зараз ведеться закрита дискусія на цю тему.

"На основі існуючого депозитного портфеля буде розроблена програма, яка визначить, як буде виплачуватися кожна група вкладів. Однак безумовною идеєю рекапіталізації є забезпечення повного доступу громадян до депозитів", - відзначив представник Мінфіну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!