Банки закликають президента захистити вкладників

Середа, 24 червня 2009, 09:08 -

Асоціація "Український Кредитно-банківський союз" закликає президента Віктора Ющенка захистити інтереси мільйонів вкладників українських банків і накласти вето на прийнятий парламентом закону, який передбачає відчуження заставної нерухомості.

Про це йдеться в повідомленні УКБС.

Згаданий закон забороняє відчуження заставної нерухомості, в якій проживають громадяни, навіть якщо позичальник не здійснює платежі по кредитній угоді. Тим самим законодавці необґрунтовано захищають інтереси недобросовісних позичальників, створюючи підґрунтя для масових неплатежів в рахунок обслуговування позичальниками отриманих кредитів, зазначають експерти УКБС.

В перших рядах постраждалих опиняться мільйони вкладників українських банків, ресурси по виплаті депозитів для яких, після введення і в дію закону, суттєво скоротяться, наголошується в повідомленні.

Реклама:

"По суті, закон може спровокувати обвальне зростання проблемної кредитної заборгованості і, відповідно, зробити проблемними виплати по більшості депозитних угод", - вважає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

За інформацією союзу, станом на середину червня 2009 року обсяги проблемних кредитів в банківській системі зросли на 5 млрд. гривень - до 40 млрд. гривень. Це призвело до того, що частка проблемної заборгованості в кредитному портфелі банків сягнула критичного рівня - 6%.

На думку експертів, закон №3459-1, прийнятий Верховною Радою спрямований не стільки на захист позичальників, скільки призводить до скорочення ресурсу кредитування національної економіки, виконання зобов'язань перед вкладниками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: