"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати вирішили поповнити кількість доларів на ринку

Вівторок, 23 червня 2009, 13:34

Верховна Рада ввела обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами.

За прийняття в цілому відповідного законопроекту № 3585 (автор - депутат Юрій Полунєєв від фракції БЮТ) проголосували 362 депутата при необхідних 226, повідомляє агентство "Українські новини".

"Встановити обов'язковий продаж протягом не пізніше 5 днів з дня надходження 50% обсягу надходжень в іноземній валюті на користь резидентів через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку України", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Документ також передбачає посилення вимог щодо терміну повернення валютного виторгу до України після експорту товарів і послуг з 180 днів до 90 днів.

Реклама:

Серед інших норм законопроекту - надання комерційним банкам права за погодженням з позичальниками в строк до 31 грудня 2009 року реструктуризувати заборгованість за кредитами на придбання житлової нерухомості шляхом надання позичальникам відстрочки зі сплати суми основного боргу на строк до 2 років, шляхом продовження терміну кредитних договорів до 10 років, а також шляхом зміни способу нарахування відсотків по кредитах.

У документі також міститься норма про введення на 2009-2010 роки мораторію на примусове виселення з житла, в якому проживає фізособа-іпотекодавець, в разі своєчасної виплати їм відсотків з іпотечного кредитного договору або із затримкою виплати відсотків не більше ніж на 2 місяці.

Крім того, документ передбачає, що вимоги до мінімального розміру капіталу банків формуються в гривнях, а не в еквіваленті сум, встановлених у євро.

Як відомо, з 1 квітня 2005 року Кабінет міністрів і Національний банк скасували обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами.

У травні 2007 року Верховна рада пом'якшила вимогу щодо строку повернення валютного виторгу до України після експорту товарів з 90 до 180 днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: