Мінрегіонбуд оголосив аукціони для фінансування недобудов

Вівторок, 23 червня 2009, 08:48

Міністерство регіонального розвитку та будівництва з 7 по 17 липня проведе аукціони, де буде відбирати компанії, які отримують державні кошти на добудову житлових об'єктів з 70-процентною готовністю.

Переможцем стане той забудовник, який запропонує добудувати найбільшу площу за фіксовану вартість одного квадратного метра, пише газета "Дело".

Для Києва вартість добудови одного квадратного метра визначена у розмірі 8 тис. гривень, Київської області - 7,5 тис. гривень, обласних центрів - 6 тис. гривень, для інших населених пунктів - 5 тис. гривень.

"Це мінімальна рентабельність для регіонів, з огляду на те, як останнім часом все подорожчало", - заявив віце-президент "Київміськбуду" Петро Мацарскій.

Реклама:

Однак саме через фіксовану ціну на квадратний метр частина будівельних компаній відмовилася від участі в конкурсі.

Гроші вибраним міністерством будівельникам повинна передати Державна іпотечна установа (ДІУ) за рахунок емісії облігацій, які викупить Ощадбанк за кошти рефінансування від НБУ.

Минулого тижня Мінрегіонбуд повідомляв про готовність Нацбанку профінансувати викуп облігацій ДІУ на 1 млрд. гривень, а в п'ятницю ДІУ продало на аукціоні на ПФТС облігації на суму 502,5 млн. гривень.

Як відомо, раніше передбачалося, що ДІУ буде видавати гроші не забудовникам, а фізичним особам, які раніше виступали приватними інвесторами об'єкта, а також громадянам, що стояли у чергах на отримання квартир.

У цьому випадку угода про виділення госкредитах буде підписана між трьома сторонами: ДІУ, забудовником і приватним інвестором.

ДІУ буде видавати кредит будівельній компанії, а вона буде направляти його на завершення будівництва житлових будинків.

У свою чергу, між компанією та приватним інвестором буде укладатися угода про те, що останній повинен буде повністю виплатити вартість своєї квартири.

Тобто, якщо людина профінансувала 80% вартості свого майбутнього житла, на решту 20% суми вона отримає пільговий кредит.

Позику приватним інвесторам буде видавати забудовник із коштів ДІУ. Відсоткова ставка по позиці складе 14,6% річних у гривні, а термін кредитування - 30 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: