Порядок маркування ГМО не захистить споживачів від махінацій?

Вівторок, 2 червня 2009, 15:50

Порядок маркування продуктів харчування з генетично модифікованими організмами (ГМО), затверджений урядом у травні 2009 року, не передбачає зазначення властивостей використаних при їх виробництві трансгенів, що вигідно виробникам, однак порушує законне право споживачів на надання повної інформації про товар.

Про це сказала адвокат Адвокатського об'єднання "Волков, Козьяков і Партнери" Леся Ковтун у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Етикетка (відповідно до затвердженого урядом порядку) не вказує характеристики ГМ-продукту, не попереджає про можливі ризики для здоров'я і життя, що не дозволить покупцеві усвідомлено вибрати продукт харчування у відповідності зі смаковими або інших переваг", - сказала вона.

Також експерт зазначила, що відсутність на етикетці інформації про властивості гена, зокрема про його рослинне або тваринне походження, порушує права окремих категорій громадян, які не вживають в їжу продукти тваринного походження.

Реклама:

На думку Ковтун, прийнятий порядок етикетування може спровокувати судові процеси щодо ГМО в Україні і, з огляду на велику практику судового захисту споживачами своїх прав, може виявитися невигідним виробникам або постачальникам ГМ-продукції до країни.

Зокрема, звернула увагу експерт, документ не передбачає відповідне маркування готового продукту в разі добавки в корм тварин ГМ-складових або введення ГМ-препаратів в їх кров.

Наприклад, відома практика використання так званого "гормону rBST" при вирощуванні худоби: ін'єкції цього генетично перетвореного коров'ячого гормону росту стимулюють у тварин вироблення молока і впливають на його психіку, а також можуть впливати на властивості молока, але в цьому випадку саме молоко не визначається як ГМ-продукт.

Як зазначає адвокат, в цьому випадку практично неможливо довести взаємозв'язок між кінцевим продуктом і ГМ-кормами або гормональними ін'єкціями, що дозволило б залучити до відповідальності виробника, який не вказав наявність у продукті небезпечних для здоров'я компонентів.

Крім того, за словами адвоката, відповідно до затвердженого урядом порядку, українська етикетка не буде містити розкриття характеристик ГМ-продукту, що, безумовно, також потягне за собою позови споживачів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою від 13 травня затвердив порядок маркування продуктів харчування з ГМО, згідно з яким продукт підлягає маркуванню, якщо вміст ГМО в ньому або сировині для його виробництва перевищує 0,1%.

Харчові продукти з вмістом ГМО або виготовлені з використанням ГМО підлягають обов'язковому маркуванню з 1 липня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: