Невеликі промислові міста є найбільш ризикованими для інвестування

Вівторок, 2 червня 2009, 15:00 -

В містах України з населенням понад 100 тис. мешканців середньорічне зростання доходів на душу населення складає останніми роками 30,5%.

Про це йдеться в дослідженні яке здійснила компанія GfK Ukraine.

"У 2006-2008 роках значно зріс добробут в невеликих містах (наприклад, Кіровоград, Єнакієве, Луцьк), в той час як в містах-мільйонниках зростання доходів було середнім або нижче середнього", - йдеться в прес-релізі компанії.

Зростання доходів виявилося нестійким у невеликих промислових містах, оскільки вони найбільше постраждали від уповільнення економіки.

Реклама:

У 2006-2008 роках лідерами за рівнем доходів були міста-мільйонники, де оцінений середній доход на душу населення становив.

В Києві середній доход  становив 1342 грн. на місяць, що на 31% вище від середнього значення за попередній період, в Одесі - 1338 грн. (на 18% вище від значення за попередній період), у Харкові - 1330 грн. (на 31% вище від значення за попередній період).

Водночас, найвищі темпи зростання доходів протягом періоду 2006-2008 років порівняно до періоду 2005-2007 років спостерігалися в Кіровограді (69%), Бердянську (64%), Єнакієве (57%), Луцьку (54%).

Найменше зростання доходів зафіксоване в Євпаторії (8%) та Кривому Розі (9%).

"Зростання доходів у низці невеликих промислових міст (наприклад, у Павлограді та Єнакієве) є нестійким, оскільки вони найбільш залежать від циклічних коливань світової економіки. Виробництво в таких містах сконцентровано навколо секторів, що великою мірою залежать від ситуації на зовнішніх ринках. Ці населені пункти є найбільш ризикованими для інвестування та розвитку бізнесу з огляду на нестабільність доходів населення", - зазначає старший дослідник відділу дослідження ринків послуг GfK Ukraine Тетяна Яблоновська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: