"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" може прибрати молдавську ГТС

Вівторок, 2 червня 2009, 09:15

ВАТ "Газпром" з огляду на великі борги Придністров`я за російський природний газ може в судовому порядку накласти арешт на активи молдавсько-російського підприємства "Молдовагаз", що призведе до переходу розподільчої газотранспортної системи (ГТС) країни в розпорядження російського газового холдингу.

Про це журналістам у Кишиневі повідомив голова правління АТ "Молдовагаз" Олександр Гусєв, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, якщо "Газпром" стягатиме всі борги за газ, зокрема заборгованість Придністров`я, він зможе забрати все майно "Молдовагаз" і буде повноправним власником, а підприємство "Молдовагаз" залишиться без активів, без магістральних і розподільчих трубопроводів і, отже, припинить існування.

За словами голови "Молдовагазу", "Газпром" може обмежити постачання природного газу до Молдови відповідно до реального рівня його оплати, або повністю припинити газопостачання.

Реклама:

"Поки що певної інформації про те, що ситуація розвиватиметься критично, і нас можуть відключити від газу за неплатежі Придністров`я, у нас немає, і ми прагнемо не допустити цього, але ми не можемо виключити і такого розвитку подій", - зазначив Гусєв.

Раніше голова правління АТ "Молдовагаз" повідомляв, що загальний рівень розрахунку Придністров`я за російський природний газ, спожитий 2008 року, склав близько 16%. Він зазначив, що Придністровський регіон одержав в 2008 року газ на суму 352 млн. дол., а заплатив за нього 55 млн. дол.

Основний загальний борг АТ "Молдовагаз" за російський природний газ в 2008 році збільшився на 297 млн. дол., або на 28,4%, склавши на початок 2009 року без урахування пені 1,343 млрд. дол. Борг компанії безпосередньо перед "Газпромом" дорівнює 681 млн. дол., з яких 640 млн. дол., - заборгованість Придністров`я.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!