"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд таки перегляне Держбюджет?

П'ятниця, 19 червня 2009, 17:51

Кабінет міністрів ініціює перегляд державного бюджету України на 2009 рік.

Як повідомляє тижневик "Комментарии", наступного тижня депутатам буде запропоновано розглянути зміни до закону про бюджет на 2009 рік.

Уряд вважає за необхідне збільшити Резервний фонд, розмір якого зменшиться після фінансування заходів з ліквідації повені на Західній Україні.

Одночасно Верховна рада може відкорегувати й інші дохідно-витратні статті бюджету з метою його оптимізації.

Реклама:

За інформацією видання, одним із додаткових джерел фінансування скарбниці можуть стати надпланові надходження за рахунок підвищення акцизів на пиво.

Депутати вже ухвалили закон, який збільшує їх з 34 до 60 копійок за літр, що, за прогнозами Міністерства фінансів, дозволить залучити до держбюджету додатково 260-280 млн. гривень.

Журналісти видання вважають, що президент Віктор Ющенко може підписати його, якщо парламент вилучить з документа норми, що обумовлюють спрямування частини коштів на власні потреби (зокрема, на 97 млн. гривень документом збільшується фінансування апарату Верховної ради).

Крім того, за розрахунками Мінфіну, до бюджету можна додатково збирати 300-400 млн. гривень щомісячно за рахунок відновлення імпортних поставок автомобілів і побутової техніки, які припинилися після введення 13-процентної надбавки до мит на ці товари.

У пакеті бюджетних правок уряд збирається подати на розгляд ВР законопроект, що обумовлює відміну діючої надбавки до мит.

Надходження від введення 2-процентної цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для бюджетних установ і організацій, промислових і інших споживачів (ця новація також може з`явитися в проекті бюджетних правок) дозволить Кабміну частково інвестувати бюджетну програму з розвідувального й експлуатаційного буріння для введення в експлуатацію нових родовищ вуглеводневої сировини.

Кабмін також збирається збільшити витрати на компенсацію НАК "Нафтогаз України" різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу і його реалізації на виробництво теплової енергії для населення - на 6,1 млрд. гривень (з 1,6 млрд. до 7,7 млрд. гривень).

Крім того, уряд має намір ініціювати зміни до законів про держбюджет і про державну підтримку аграрного сектору, які дозволять Аграрному фонду здійснити закупівлю за рахунок коштів спеціального фонду на Аграрній біржі дизельного пального і мінеральних добрив для потреб сільськогосподарських товаровиробників.

Для цього Кабмін запропонує віднайти необхідний ресурс за рахунок заморожування витрат на компенсацію кредитних ставок для аграріїв і кошти, передбачені в держбюджеті на фінансування закупівель сільськогосподарськими товаровиробниками мінеральних добрив.

Також, за інформацією видання, в уряді розглядають можливість урізати фінансування інвестиційних програм.

Зокрема, перерозподілити 0,6 млрд. гривень, запланованих на будівництво 393 інфраструктурних проектів соціально-культурного характеру (школи, дитсадки, лікарні, стадіони, спортивні школи), на фінансування захищених статей скарбниці.

Як відомо, Держбюджет-2009 розрахований, виходячи з таких прогнозних макропоказників: зростання ВВП - 0,4%, номінальний ВВП - 1,062 трлн. гривень, інфляція - 9,5%, індекс цін виробників - 12%.

Президент Віктор Ющенко неодноразово називав державний бюджет на 2009 рік нереальним і наполягав на його перегляді.

6 травня прем`єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що на сьогодні немає підстав для перегляду державного бюджету, оскільки він наповнюється з перевиконанням плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!