"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко наполягає на перегляді цін за транзит російського газу

П'ятниця, 19 червня 2009, 15:30

Президент Віктор Ющенко виступає за перегляд формули розрахунку ціни на транзит газу між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Про це він заявив на прес-конференції у Сербії, повідомляє агентство "Українсьькі новини".

"Встановлення нормальної європейської ціни на транзит газу - це те, що потребує перегляду в домовленостях, яких було досягнуто в січні цього року", - сказав Ющенко.

Він вважає, що домовленості про транзит російського газу територією України за таку низьку ціну не посилює надійність транзиту цього газу до країн Європи.

Реклама:

Президент вважає, що Україна 2009 року втратить 2,5 млрд. доларів через те, що під час переговорів з Росією не наполягла на середньоєвропейській ціні за транзит газу.

Як повідомлялося, у травні загальний транзит природного газу через територію України скоротився на 21,74%, або на 2,15 млрд. кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 7,74 млрд. кубометрів.

Ставка транзиту російського газу українською територією затверджена на 2009 рік на рівні 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 км.

З 1 січня 2010 року ставка транзиту має стати ринковою, і буде розраховуватися за загальноприйнятою європейською формулою.

За розрахунками міністра палива та енергетики Юрія Продана, у 2010 році вона складе близько 3 доларів за 1000 куб. м на 100 км.

Перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко прогнозує ставку на рівні 2,04 долара за 1 тис. куб м на 100 км.

Протяжність транзиту російського газу по газотранспортній системі України до країн Європи - 1,24 тис. км.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!