"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світові фондові індекси відновили зростання на позитивній статистиці

П'ятниця, 19 червня 2009, 10:00

Американські фондові індекси виросли в четвер на сильній статистиці, яка підтримує думку про те, що рецесія близька до завершення.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Ф'ючерси на індекси США дорожчають в п'ятницю, до 8:33 збільшення їх котирувань склало 0,1-0,4%.

"У трейдерів більше не залишається тих серйозних причин продавати акції, які були у них раніше. Сценарії, котрі припускали наступ Армагедону або Великої депресії, зараз малоймовірні, і підйом ринку є відображенням цієї думки", - відзначає головний стратег по північноамериканським ринкам Russel Investments в Нью-Йорку Стівен Вуд.

Реклама:

Індекс Dow Jones Industrial Average виріс до закриття ринку в четвер на 58,42 пункту (+0,69%) - до 8555,6.

Standard & Poor's 500 піднявся на 7,66 пункту (0,84%), склавши 918,37.

Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося на 0,34 пункту (0,02%) - до 1807,72.

Європейські фондові індекси виросли в четвер вперше за п'ять днів - на 0,1-1,3%.

Підтримку ринку надали, зокрема, сильні статистичні дані по економіці США.

Stoxx 600 піднявся за підсумками торгів на 0,5%. Цей індекс знижувався протягом чотирьох попередніх сесій на побоюваннях, що темпи підвищення котирувань акцій випереджають перспективи економічного зростання.

Індекс випереджальних економічних показників США, що розраховується дослідницькою організацією Conference Board, виріс у травні на 1,2%. Цей індикатор збільшується уже два місяці поспіль, аналітики очікували його підвищення на 1%.

"Більш сильне, ніж очікувалося, зростання індексу випереджальних економічних показників свідчить про те, що не все так погано. Дані вказують на стабілізацію", - відзначає фондовий стратег Clariden Leu в Цюріху Грегор Мест.

Позитивним для європейського фондового ринку стало також поліпшення Світовим банком прогнозу зростання ВВП Китаю в цьому році до 7,2% з колишніх 6,5%.

Раніше аналітики Goldman Sachs, Morgan Stanley і UBS також покращували очікування по відношенню до китайської економіки, оскільки стимулюючі заходи уряду країни обсягом 4 трлн юанів (585 млрд. доларів) приносять позитивний результат.

Шістнадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи виросли в четвер.

Азіатські фондові індекси ростуть у п'ятницю слідом за акціями експортерів.

Сильні статдані по американській економіці, опубліковані в четвер, сприяли підвищенню курсу долара щодо єни, що поліпшило перспективи прибутків японських компаній, які продають свою продукцію за кордоном.

Індекс MSCI Asia Pacific виріс під час торгів у п'ятницю на 0,4% - до 100,97 пункту, японський фондовий індикатор Nikkei 225 збільшився на 0,31%, гонконгський Hang Seng - на 0,59%.

"Те, що ми спостерігаємо - це перетягування каната між "биками" та "ведмедями". З одного боку, існує думка, що підйом розпочався і ситуація в економіці буде поліпшуватися, з іншого - існують побоювання, що це відбувається занадто рано", - відзначає керуючий Paradice Investment Mangement в Сіднеї Метт Ріордана.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!