"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: найбільші виплати за зовнішніми боргами України ще попереду

Четвер, 18 червня 2009, 20:08

Найбільші цього року виплати за зовнішніми боргами України мають відбутися у серпні-вересні.

Таку думку висловив "Економічній правді" економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов, коментуючи повідомлення, що валовий зовнішній борг України станом на початок ІІ кварталу 2009 року зменшився на 2,495 млрд. доларів.

"За ці два місяці мають бути погашені суверенні єврооблігації України та єврооблігації "Нафтогазу" (по 500 млн. доларів кожен), єврооблігації "Київстара" та Укрексімбанку (266 та 250 млн.), синдикований кредит "ПУМБ" на 154 млн., інші запозичення. До того ж ще є опціон на дострокове погашення українських суверенних єврооблігацій на 700 млн. доларів", - сказав він.

За словами експерта, це створить суттєве навантаження на резерви НБУ і кошти МВФ.

Реклама:

"Фактично, літній транш від МВФ передбачається в значній мірі направити саме на виплату зовнішніх боргів держави", - підкреслив він.

Експерт відзначив, що за підсумками перших п'яти місяців року "можна говорити, що рефінансування/реструктуризація зовнішніх боргів українських позичальників проходить в цілому непогано, з огляду на той високий рівень ризиків, який міжнародні фінансові ринки асоціюють з Україною".

"Втім, ситуація неоднорідна від позичальника до позичальника", - зазначив Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: