"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойського позбавлять дешевої нафти?

Четвер, 18 червня 2009, 10:54

Структури групи "Приват" позбавляють можливості закуповувати нафту компанії "Укрнафта" за низькою ціною.

У середу в Міністерстві економіки відбулося засідання, присвячене аукціонам з продажу нафти компанії "Укрнафта".

За його підсумками була створена робоча група, до якої увійшли представники уряду та найбільших нафтових компаній, таких як "ТНК-ВР" і "Лукойл-Україна". Група має розробити пропозиції щодо зміни порядку проведення торгів, пише "Дело".

Реалізація нафти власного видобутку на аукціонах передбачена законом про держбюджет. Дія цієї норми поширюється на компанії, в яких контрольний пакет належить державі. В тому числі і на "Укрнафту", що забезпечує близько 20% всієї потреби країни в нафтовій сировині. Притому що оперативний контроль над підприємством здійснює група "Приват" Ігоря Коломойського.

Реклама:

Хоча аукціони відкриті, практично весь обсяг нафти"Укрнафти", що виставляється на продаж, вже традиційно йде на переробку на Кременчуцький НПЗ, який також контролює "Приват".

До останнього часу українські нафтотрейдери мирилися з такою ситуацією. Однак з недавнім підвищенням цін на автомобільне паливо вони заявили про непрозорість аукціонів, проведених нафтодобувачами.

У той час як всі нафтові компанії підняли свої розцінки до 6,40-6,50 гривні за літр бензину А-95, підконтрольні "Привату" заправки реалізовували паливо на 30-40 копійок дешевше.

Конкуренти пояснюють це тим, що група Коломойського отримала можливість демпінгувати завдяки тому, що "Укрнафта" продає нафту "своїм" структурам за цінами, нижчими від ринкових.

Як повідомив "ДЕЛУ" співрозмовник в одній з нафтових компаній, Кременчуцький НПЗ безпосередньо не бере участь в аукціонах.

За нього це роблять кілька посередницьких структур, нібито дружніх "Привату". Вони викуповують нафту за низькою ціною, а потім перепродують її НПЗ вже за ринковою. При цьому, як стверджують учасники ринку, їм не дають можливості скласти конкуренцію фірмам Коломойського.

"Укрнафта" може кілька разів поспіль зривати проведення аукціонів, після чого, посилаючись на брак ємностей для зберігання нафти, відправляє її для зберігання на Кременчуцький НПЗ. Після цього продаж нафти відбувається на умові її вивозу з підприємства, що є невигідним, - зазначає учасник ринку. - Тим більше що викупити нафту за низькою ціною нафтотрейдерам "з боку" на торгах просто не дозволять посередницькі структури "Привату".

Створена робоча група має намір змінити ситуацію.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: