"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко пропонують відшкодувати ПДВ векселями

Середа, 17 червня 2009, 20:54

Міністерство економіки пропонує оформити боргові зобов'язання держави з повернення експортерам-резидентам податку на додану вартість (ПДВ) державними цінними паперами (так званими ПДВ-облігаціями).

Відповідний пункт міститься в проекті розпорядження Кабінету міністрів "Про затвердження плану першочергових заходів підтримки експорту", оприлюдненій Мінекономіки у середу.

Серед інших ініційованих заходів - скасування авалювання векселів при ввезенні на митну територію України товарів з метою ремонту і створення спеціальних економічних зон виробництва вітчизняної експортної продукції.

Пропонується також розробити законопроект "Про державну фінансової підтримки експорту" і поправки до Митного кодексу для збільшення строків переробки товарів на митній території України.

Реклама:

Як відомо, уперше ПДВ-облігації були випущені в 2004 році у відповідності з законом про держбюджет терміном на п'ять років загальним обсягом емісії 1,93 млрд. гривень. Вони розділені на дві серії: серія "I" - для оформлення боргу, що утворився на 1 листопада 2003 року і невідшкодованого до 1 січня 2004 року; серія "II" - для оформлення боргу, що утворився на 1 червня і невідшкодованого до 1 липня 2004 року.

Процентна ставка по облігаціях становить 120% середньозваженої дисконтної ставки НБУ і за них також передбачена часткова амортизація 20% номіналу.

В кінці 2008 року можливість випуску ПДВ-облігацій була закріплена поправками до закону про держбюджет-2008. Параметри передбачається випуску - термін і ставка - відповідали параметрам дебютного випуску. Однак на практиці ця норма так і не була здійснена.

Як повідомлялося, за даними Рахункової палати, на кінець першого кварталу 2009 року сума невідшкодованого ПДВ складала 15 млрд. гривень.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко стверджує, що відшкодування ПДВ в період з січня до травня поточного року виконано на 100%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!