"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка пояснили європейцям, чому він "включається" у газові питання

Середа, 17 червня 2009, 16:25

У Європі вітають початок переговорного процесу з приводу перегляду окремих положень газових контрактів від 19 січня цього року, заявляє уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, про це, зокрема, йшлося під час його зустрічей із представниками канцелярії президента Польщі та керівництвом СП "Сарматія" 15 червня у Варшаві, повідомляє прес-служба президента України.

Соколовський поінформував керівників профільних директоратів Єврокомісії, а також єврокомісара Андріса Пієбалгса про заходи, яких вживає президент Віктор Ющенко для врегулювання потенційних проблем із постачання газу до країн ЄС.

За словами Соколовського, у Європі схвально оцінюють ініціативи Ющенка, зокрема щодо створення робочої групи, яка протягом 10 днів має розробити конкретний план заходів врегулювання ситуації на внутрішньому газовому ринку, а також вітають початок переговорного процесу у Москві з приводу перегляду окремих положень контрактів, підписаних 19 січня 2009 року.

Реклама:

"Європейська сторона висловилася про те, що була б задоволена, якщо б контракти щодо газу між Росією та Україною були модернізовані до взаємноприйнятного, взаємовигідного вигляду, а також були продовжені довше, ніж на 10 років", - сказав Соколовський.

Він додав, що європейська сторона наголошує, що це мають бути такі контракти, які б задовольняли як Україну, так і Росію, а також Європейський Союз.

Уповноважений президента нагадав, що одразу ж після проведеного аналізу газових контрактів між Україною та Росією від 19 січня, Ющенко закликав переглянути окремі "дискримінаційні" щодо України положення.

"У цьому питанні президент діє послідовно, відтак ми добилися того, що і російська сторона зрозуміла необхідність перегляду контрактів. Європейці вітають такий конструктивний поворот у діалозі Росії з Україною", - зазначив Соколовський.

Говорячи про вирішення ситуації із проплатами газу українською стороною 7 числа кожного місяця, він наголосив, що стосовно цього питання нині "започаткований непоганий діалог на всіх рівнях".

Він звернув увагу європейської сторони, що зокрема проплату "Нафтогазом України" газу за травень вирішено "завдяки зусиллям президента України".

"Якщо потрібних можливостей і механізмів не вистачає у НАК "Нафтогаз України", в українського уряду, то у цей процес включається президент України, і як показали останні два місяці, за його участі успішно вирішуються проблема, так як її сьогодні можна вирішити, з найменшими втратами для української сторони", - заявив Соколовський.

І саме така синхронність дій української влади за участю президента України вітається європейською стороною, додав уповноважений Ющенка.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!