Думка експерта: ціни на нафтопродукти сягнуть 10 гривень за літр

Середа, 17 червня 2009, 15:18

Міністерство палива й енергетики вважає, що зростання роздрібних цін на світлі нафтопродукти в Україні відповідає тенденціям європейського ринку.

Депутат Верховної Ради від Партії регіонів Юрій Бойко прокоментував дії міністерства й ситуацію на ринку нафтопродуктів.

"Ціни на нафтопродукти незабаром перевищать 10 гривень за літр. Уряд просто йде на повідку в нафтотрейдерів, котрі входять в експертно-аналітичну групу при Мінпаливенрго, і не спроможний вести з ними професійну дискусію ", - вважає він.

На його думку, експертно-аналітична група при Мінпаливенерго перетворилася в інструмент "легалізації" інтересів нафтових компаній.

Реклама:

"Почали зростати ціни на світовому ринку, і уряд відразу затверджує новий ціновий коридор, не враховуючи на той факт, що дороге паливо починає надходити з Європи мінімум через 2-3 тижні. Зате трейдери одержують можливість за підвищеними цінами розпродати старі запаси", - підкреслив Бойко.

Депутат також звернув увагу на інертну позицію Антимонопольного комітету на роздрібному ринку нафтопродуктів.

"У квітні з набагато більш сумнівного приводу АМКУ оштрафував на 140 мільйонів гривень виробників авіапалива. А в травні, коли великі автозаправні мережі вийшли за межі навіть нинішнього, завищеного, цінового коридору, комітет обмежився розсиланням приписів про зниження цін. Прості громадяни набагато більше страждають від зростання цін на заправках, ніж на авіаперельоти. Перекіс у роботі АМКУ видно неозброєним оком", - зазначив депутат.

Бойко сказав, що влітку минулого року ціни на бензин і дизпаливо в роздрібному продажі вже досягали рекордних рівнів і перевищили 7 гривень за літр.

Говорячи про шляхи стабілізації на ринку нафтопродуктів, Бойко підкреслив, що в першу чергу необхідно терміново посилити професійний діалог з учасниками ринку.

Серед середньострокових заходів щодо стабілізації ситуації на ринку Бойко назвав необхідність державної підтримки вітчизняних виробників нафтопродуктів і нарощування видобутку нафти всередині країни.

Крім того, він закликав коаліцію терміново розглянути в другому читанні законопроект про скасування митних ставок при імпорті обладнання для модернізації нафтопереробних заводів.

"На жаль, через політичну плутанину ми втратили 2 роки для модернізації нафтопереробної галузі, сказав Бойко. - Якби цей закон був прийнятий в 2007 році, ситуація на нашому ринку нафтопродуктів була б зовсім іншою".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: