"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обіговий капітал провідних корпорацій світу складає 1 трильйон

Середа, 17 червня 2009, 13:39

В обіговому капіталі провідних корпорацій США і Європи можуть залишатися зв'язаними ліквідні кошти в сумі до 1 трильйона доларів США.

Про це йдеться в новому дослідженні компанії Ernst & Young.

"Результати дослідження свідчать про те, що, незважаючи на підвищення ролі готівкових коштів, у багатьох компаній існують численні можливості для вивільнення додаткових ліквідних коштів з обігового капіталу. Для цих компаній сума в 1 трильйон доларів США еквівалентна 6% виручки від реалізації", - заначив партнер з питань управління оборотним капіталом компанії Ernst & Young LLP (Великобританія) Девід Сейдж.

Порівняно з 2007 роком, в цілому за 2008 рік скорочення періоду обігу грошових коштів склало до 7% у США і до 6% у країнах Європи. Однак якщо в якості основи для порівняння взяти останній квартал 2008 року, картина буде кардинально іншою - з 7%-вим збільшенням періоду обігу в США (і 3%-вим в Європі для компаній, що публікують квартальну звітність), зазначається в дослідженні.

Реклама:

"Велика різниця в показниках руху оборотного капіталу в цілому за рік і за останній квартал як у США, так і в країнах Європи, частково відображає вплив світового економічного спаду в четвертому кварталі 2008 року, ускладненого підвищеною волатильністю курсів валют і цін на сировинні товари на світових ринках", - сказав керівник американської практики з управління обіговим капіталом компанії Ernst & Young Стів Пейн.

Зокрема, відзначено суттєве збільшення рівня товарно-матеріальних запасів як у США, так і в Європі (в останньому кварталі 2008 року їх зростання склало 10% і 4%, відповідно).

"Зниження рівня запасів не встигало за падінням попиту в зв'язку з недостатньою гнучкістю реагування ланцюжка поставок компаній", - запевнив Пейн.

В досліджені наголошується, що в Україні ситуація для компаній може ускладнитися в питанні руху грошових коштів і обігового капіталу.

"В Україні ми очікуємо, що через збереження складних економічних умов погіршиться положення компаній в питанні руху грошових коштів і особливо руху обігового капіталу. Такий сценарій розвитку може призвести до посилення розбіжностей у показниках руху обігового капіталу компаній, при цьому найуспішніші в цьому питанні підприємства можуть меншою мірою відчути на собі негативний вплив економічного спаду, ніж їхні конкуренти", - вважає керівник відділу консультаційних послуг з питань ведення бізнесу Ernst & Young в Україні Адлай Гольдберг.

Українським компаніям слід приділяти більше уваги управління оборотним капіталом при плануванні та здійсненні заходів реагування на більш жорсткі умови діяльності, додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!