Президент захистить позичальників від банків

Середа, 17 червня 2009, 10:25

Президент Віктор Ющенко подав до парламенту законопроект, що захищає позичальників від підвищення банками та кредитними спілками в односторонньому порядку процентних ставок по кредитах та введення додаткових комісій.

Ющенко вніс у Верховну раду законопроект № 4666, спрямований на удосконалення порядку надання кредитів та попросив розглянути його невідкладно, пише видання "Комерсант-Україна".

Голова держави запропонував внести до Цивільного кодексу норму про заборону змінювати ставку кредиту в односторонньому порядку не тільки банкам, але і кредитним спілкам.

Позичальника буде звільнено від відповідальності за несплату суми перевищення платежів по кредиту. Погашення валютного кредиту позичальники зможуть здійснювати в гривні за курсом НБУ на момент оплати, тому що закон "Про банки і банківську діяльність" заборонить банкам відмовляти у прийнятті таких платежів.

Серед іншого вводиться нове поняття "суміжної послуги банку", що надається банком або третіми особами, оплачується за рахунок клієнта і необхідне для надання банківських послуг. Перелік суміжних послуг буде визначати Нацбанк, таким чином регулюючи список платних послуг банків.

Президентським документом також передбачено законодавчо закріпити розкриття реальної процентної ставки. Банкам заборонять друкувати в кредитному договорі детальний опис розміру загальної вартості кредиту меншим кеглем, ніж інший текст, або виділяти цю інформацію іншим кольором.

Банки також позбавлять права встановлювати плату за ведення кредитних справ, монторінгу заборгованості клієнта та внесення будь-яких змін в договір.

Депутати не сумніваються в позитивному результаті голосування за президентський законопроект.

"У парламенті зараз модно підтримувати норми, які подобаються виборцям, і мало хто піклується про збалансованість інтересів вкладників і кредиторів, - зазначає народний депутат від Партії регіонів, член ради НБУ Василь Горбаль .- Але я не бачу механізму контролю за нормою, що визначає правильність надання банківських послуг, у випадках, якщо у недбайливого кредитного спеціаліста банку при роздруківці з'їхав текст договору або він вставив у принтер папір такого кольору, який не сподобався позичальнику".

Голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов вважає, що дозвіл клієнтам оплачувати валютні кредити за курсом НБУ повністю позбавить банки бажання кредитувати у валюті позичальників, які не мають стабільного валютного доходу.

Адвокат компанії "Ольга Демченко та партнери" Ростислав Кравець уточнює, що зміни не дозволять клієнтам вносити дострокові гривневі платежі по валютних кредитах, але позбавлять кредитні спілки можливості продовжувати підвищення ставок.

"Після прийняття закону виникне суперечка - хто повинен платити за договір страхування, який здійснюється на користь банку, а також нотаріально завіряти договори іпотеки", - упевнений Ростислав Кравець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: