Після України "Газпром" візьметься за Білорусь?

Понеділок, 15 червня 2009, 13:54

Російська сторона може пред'явити Мінську регресивний позов у зв'язку з розрахунками за газ в I кварталі.

Таку думку висловив радник з економічних питань посольства РФ в Білорусі Андрій Кузнєцов, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Теоретично може виникнути ситуація регресивного позову з боку "Газпрому" до "Белстрансгазу" у зв'язку з неповною оплатою за газ в I кварталі. Теоретично така загроза є, це питання не знято з порядку денного", - сказав він.

Він пояснив, що позов може бути пред'явлений російською стороною в разі, якщо органи фінансового контролю РФ пред'являть претензії до "Газпрому" з приводу виторгу за поставлений у Білорусь в I кварталі природний газ.

Реклама:

Співрозмовник агентства нагадав, що, згідно з усною домовленістю керівників двох країн, Білорусь в I кварталі 2009 року оплачувала газ з розрахунку середньорічної ціни - близько 150 доларів за 1 тис. кубометрів при контрактній ціні 210 доларів на цей період.

У той же час, "юридично ці домовленості жодним чином оформлені не були", підкреслив Кузнецов.

"Є контракт, і якщо одна із сторін ("Газпром") не пішла на його коригування, то це означає, що вона не згодна з цими пропозиціями. У цьому випадку друга сторона ("Белтрансгаз") не може вважати питання узгодженим", - відзначив він.

Кузнецов також нагадав, що "Газпром", з метою компенсації перевищення фактичної ціни I кварталу в порівнянні з середньорічною, авансом заплатив 250 млн. доларів за транзит газу по території Білорусі.

"Цих коштів було достатньо, щоб покрити перевищення ціни в I і II кварталах щодо середньорічної ціни", - вважає він.

За даними Белстату, Білорусь у I кварталі 2009 року імпортувала 3454,2 млн. кубометрів природного газу, що на 44,6% менше в порівнянні з I кварталом 2008 року. Середня ціна імпорту газу в I кварталі 2009 року склала 213 доларів за 1 тис. кубометрів, що на 76,1% більше в порівнянні з I кварталом 2008 року.

Перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявляв, що Білорусь в I кварталі повністю виконала свої зобов'язання по оплаті газу виходячи із середньорічної розрахункової ціни - 150 доларів за 1 тис. кубометрів.

За його словами, в II кварталі, виходячи з формули ціноутворення, ціна газу для Білорусі становить 147,2 долара за 1 тис. кубометрів, з 1 липня вартість російського природного газу для Білорусі буде становити 102-103 долара за 1 тис. кубометрів.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін 28 травня на засіданні Союзного Радміну в Мінську публічно підтвердив домовленості про оплату Білоруссю газу за середньорічний ціною.

Як відомо, домовленості між "Нафтогазом України" і "Газпромом" і прем'єрами двох країн про відмову Москви від виставляння штрафних санкцій до "Нафтогазу" за недобір газу, за наявною інформацією, також є усними.

За оцінками президента Віктора Ющенка, сума штрафних санкцій за перше півріччя може становити близько 40 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!