"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Автопром просить податкових канікул

П'ятниця, 12 червня 2009, 09:17

Автовиробники вимагають надати їм податкові канікули.

Асоціація українських автовиробників пропонує владі знизити податкове навантаження на галузь, пише видання "Дело".

Голова асоціації Михайло Рєзник на зустрічі з представниками комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва при Верховній Раді виступив з ініціативою тимчасово скасувати податок на додану вартість при продажу автомобілів вітчизняного виробництва.

При цьому така пільга повинна поширюватися на автомобілі, ціна яких не перевищує 90 тисяч гривень, а об'єм двигуна - 1,8 літра. За інформацією видання, відповідний законопроект вже готується.

Реклама:

Сьогодні найбільшим українським виробником автомобілів, які підпадають під цю категорію, є Запорізький автомобілебудівний завод, який входить до структури корпорації "УкрАвто". В компанії підтримують ініціативу Резника.

"Україна не може фінансувати будь-які програми із стимулювання продажів нових автомобілів, як це роблять деякі розвинуті європейські країни. Тому зниження податкового навантаження на українських виробників може стати одним з варіантів порятунку вітчизняного автопрому", - вважає керівник департаменту маркетингових комунікацій "УкрАвто" Ірина Міхалєва.

За її словами, Україна - не єдина країна, в якій пропонується стимулювати автопродаж за рахунок зниження податкового тягаря. Такий варіант розглядають й інші європейські країни, державний бюджет яких не дозволяє фінансувати програми, як це робиться, наприклад, в Італії чи Німеччині.

В скасуванні ПДВ при продажу авто вартістю до 90 тисяч гривень також зацікавлені й в корпорації "Богдан", на виробничих потужностях якої збираються автомобілі ВАЗ.

"Нам необхідно повернутися до практики, яка вже застосовувалася в Україні. Це надання податкових канікул для автовиробників", - зазначив президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук.

Він також підкреслив, що для порятунку українського автопрому необхідно продовжити дію надбавки в 13% до мита на імпорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: