Ющенко наполягає на підвищенні тарифів на газ

Четвер, 11 червня 2009, 14:36

Президент Віктор Ющенко вважає, що основною причиною критичного стану НАК "Нафтогаз України" є низька платіжна дисципліна всіх споживачів газу всередині країни.

Про це він заявив під час наради з питань фінансової ситуації НАК "Нафтогаз України", повідомляє агентство "УНІАН".

Ющенко наголосив, що на сьогодні оплата населенням за спожитий газ становить 95,4%, що менше від аналогічного показника 2008 року - більш як 102%.

"Досить високий (показник), але не повний", - наголосив президент.

Реклама:

При цьому він відзначив, що під час наради з головами обладміністрацій у середу висловив свої зауваження з цього питання.

"Учора ми домовились про те, яку допомогу "Нафтогазу" повинні надати виконавча влада на місцях і органи місцевого самоврядування", - сказав президент, наголосивши, що в найближчий день необхідно провести роботу, аби збільшити платежі за газ з боку населення.

"Споживач повинен платити за спожитий газ. Там, де ми говоримо про соціальні категорії, ця категорія повинна бути повністю профінансована за рахунок бюджету, решта мають платити за спожитий газ", - сказав президент.

Також Ющенко відзначив недостатній рівень сплати за спожитий газ - 97,5% - з боку бюджетних організацій, які фінансуються з місцевих бюджетів.

"Високий рівень проплат, але не повний. Я звертаюся до голів районних адміністрацій, обладміністрацій, мерів усіх рівнів. Шановні колеги, це ваш обов`язок забезпечити 100% оплату споживання", - сказав він, наголосивши, що це не є серйозною проблемою, проте оплата цією категорією споживачів газу має становити 100%.

За словами президента, розрахунок за газ підприємств, що фінансуються з державного бюджету, становить 75%.

"Найгірший приклад, який подає щодо НАК "Нафтогазу" з виконання своїх зобов`язань, - це центральний бюджет. Важко говорити з населенням, з місцевим бюджетом, коли ключовим неплатником є центральний бюджет", - сказав Ющенко.

Проте найбільшими неплатниками за газ є підприємства теплокомуненерго, обсяг проплат яких становить лише 45%.

При цьому президент наголосив, що торік підприємства цієї сфери розраховувались за газ удвічі краще.

"Тут виникає ключове питання: чому у нас така дисципліна розрахунків? Глобальна причина - це проігноровані міжбюджетні відносини. Тут я повинен говорити про ціну і тарифи. Тарифи на відповідні послуги, принаймні, повинні відповідати рівню собівартості. У тому числі й газова послуга повинна оплачуватись бодай на рівні собівартості. На жаль, той тариф, який сьогодні є, не покриває собівартості більш ніж на 60%", - заявив Президент.

При цьому він відзначив, що така ситуація можлива, але лише в тому разі, якщо різниця в тарифах компенсується стовідсотково з бюджету.

У цьому контексті Ющенко ще раз наголосив на необхідності підвищення тарифів на газ.

"У нас не може бути адміністративної ціни на виході, яка формується урядом і яка не покривається виручкою у зв`язку з тим, що вона не відповідає ринковим принципам, - це винятково компетенція центрального бюджету, міжбюджетних відносин. І тому неплатежі, які сьогодні є на рівні ТКЕ, це неврегульовані міжбюджетні відносини. І я хочу, щоб мене почув міністр фінансів", - сказав президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!