Депутат Бундестагу пропонує тристоронній підхід у "газовому питанні"

Четвер, 11 червня 2009, 11:14

Настав час зібрати разом всі три сторони так званого "газового питання": Україну, Росію і ЄС. Таке переконання у середу висловив член Комітету з питань економіки парламенту Німеччини Рольф Гемпельманн, повідомляє Deutsche Welle.

На його думку, поставки газу з Росії - спільний інтерес для Москви, Києва та Брюсселя.

А ідеї на кшталт фінансової допомоги Україні від ЄС - це пропозиції, які вирішують проблему лише на кілька місяців, але не гарантують ефективної й тривалої успішної співпраці.

"Мене непокоять питання енергетичної безпеки, тому я був напередодні у Росії на конференції на тему природних ресурсів та брав участь у Міжпарламентській конференції, присвяченій проекту будівництва транс'європейського газопроводу "Північний потік". Тепер я тут, щоби почути українську сторону щодо роботи газотранспортної системи в Україні у контексті співпраці з РФ, побачити переспективи", - зазначив депутат.

Реклама:

За словами Гемпельманна, мудріше, ніж "гасити пожежі" у питанні газу, - тісніше співпрацювати та сформулювати разом спільний інтерес, і таким чином вирішувати проблеми різних сторін.

Посередником на таких тристоронніх зустрічах, на думку члена Бундестагу, міг би бути ЄС або Єврокомісія, та слід запросити до пошуку рішень представників європейського газового бізнесу. Це мали б бути компанії, які вже мають досвід у роботі з Україною та Росією.

Німецький депутат нагадує - зараз не лише Україна страждає від економічної кризи, РФ також у складній ситуації, та, зрештою, й усі європейські держави. Акції російського "Газпрому" після падіння світових цін на нафту значно втратили у ціні.

"Я спілкувався з представниками "Нафтогазу України", українського уряду, слухав російську сторону, і мені здавалося, що я чую абсолютно різні історії. Сподіваюсь, буде сформульована історія єдиного інтересу. Комерційний інтерес трьох сторін може призвести до успішної історії поставок газу", - наголосив Гемпельманн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!