У Ющенка переконують Європу, що проблем з транзитом не буде

Середа, 10 червня 2009, 17:12 -

Уповноважений президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський запевнив делегацію Європейської Комісії з газових питань у надійності транзиту російського природного газу по території країни.

Таку заяву він зробив під час зустрічі з делегацією Єврокомісії у середу в Києві, повідомляє прес-служба секретаріату президента.

"Соколовський запевнив європейців, що українська сторона і надалі буде надійним транзитером російського газу зі Сходу на Захід згідно зі стандартами, технічними та організаційними умовами, закладеними при проектуванні української газотранспортної системи", - відзначається у повідомленні.

За словами уповноваженого президента, з метою підвищення надійності поставок та транзиту природного газу Віктор Ющенко особисто контролює виконання домовленостей, які зафіксовані в Брюссельській домовленості про модернізацію української ГТС від 23 березня 2009 року.

Реклама:

Соколовський також ознайомив європейських експертів з оцінками і підходами президента країни до вирішення та запобігання потенційних проблем у сфері поставок та транзиту російського природного газу, які можуть загостритися через повільні темпив реформування українського газового сектору та невигідні для України довгострокові газові контракти.

Він зазначив, що глава держави наполягає на терміновому реформуванні газового сектора, зокрема, НАК "Нафтогаз України" для її фінансового оздоровлення і оптимізації діяльності з дотриманням прийнятих у країнах Євросоюзу принципів.

Уповноважений президента пояснив необхідність і доцільність внесення на взаємоприйнятних умовах змін і доповнень до українсько-російських газових контрактів від 19 січня 2009 року з метою формування надійної довгострокової договірної бази та мінімізації впливу особистісного фактора у відповідності з європейською практикою.

При цьому, за словами Соколовського, президент позитивно оцінює тенденції в налагодженні конструктивних відносин між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом".

Крім того, Соколовський спростував окремі необ'єктивні застереження і домисли іноземних та українських політиків щодо ризиків у сфері транспортування російського газу через територію України.

За даними прес-служби, сторони домовилися продовжити переговори і консультації з питань енергетичної безпеки наступного тижня у Брюсселі та відзначили необхідність і готовність продовжувати спільні дії щодо реалізації спільної заяви з модернізації української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: