"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко запевняє, що розплатилася з "Газпромом" без емісії

Середа, 10 червня 2009, 14:10

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко спростовує заяву президента Віктора Ющенка про те, що НАК "Нафтогаз України" для виконання своїх зобов'язань перед російським ВАТ "Газпром" використовував емісійні кошти в розмірі 3,8 млрд.грн.

Про це глава уряду заявила в середу на прес-конференції в Кабінеті Міністрів, повідомляє УНІАН.

"Ні про які емісійні кошти мова не йде, залучені кредитні ресурси НАК "Нафтогазу", що будуть повернуті відразу після того, як газ з газових сховищ буде продаватися споживачам. Це нормальна світова практика. І нічого екстраординарного тут немає", - сказала Тимошенко.

У той же час прем'єр-міністр підтвердила, що фінансові розриви в бюджеті НАК "Нафтогаз" пов'язані з необхідністю накачування природного газу в підземні сховища для нагромадження запасів.

Реклама:

"Накачування газу в газові сховища пов'язане з виникненням додаткових фінансових потреб "Нафтогазу" на покриття касових розривів, але оскільки газ накачується, не споживається і платників немає, необхідно залучати кредитні ресурси", - підкреслила вона.

5 червня президент на засіданні РНБО заявив, що травневий платіж за російський газ буде перерахований "Газпрому" за рахунок емісії в розмірі 3,8 млрд. грн.

За словами президента, газові борги України за травень складають 157 млн. дол. за спожитий газ і майже 500 млн. дол. - за газ, закачаний у підземні газові сховища.

Разом з тим, 5 травня міністр палива й енергетики України Юрій Продан заявив, що кошти на оплату російського газу, спожитого і закачаного Україною в підземні сховища газу в травні, у розмірі 3,8 млрд. грн. НАК "Нафтогаз України" одержить як кредит "Ощадбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!