Думка експерта: в червні інфляційних процесів не уникнути

Середа, 10 червня 2009, 13:39

Користуючись даними Держкомстату, Тимошенко в середу повідомила, що в Україні уповільнюються інфляційні процеси, і у травня цього року було зафіксовано перший випадок дефляції.

Такі заяви не викликали особливого оптимізму у експертів. Не зважаючи на сезонне падіння інфляції, яке зазвичай спостерігається влітку, економісти не бачать передумов для дефляції за підсумками червня цього року.

"Дефляція навряд чи матиме місце, тому що тарифи на житлово-комунальні, нехай не по всій Україні, але в Києві зростатимуть. До того ж, транспорт подорожчав, бензин зараз знову ж природно дорожчає через те, що ціни на нафту зростають. Тому не варто очікувати падіння споживчих цін", - вважає директор економічних програм Центра Разумкова Василь Юрчишин.

Він стверджує, що навіть якщо Київ займає в загальному кошику 10%, то все одно це додасть до інфляції кілька процентних пунктів, які перекрити буде нічим.

"Сезонне зниження на овочі-фрукти відбудеться і певна стабілізація на кондитерські та хлібобулочні вироби. Але м'ясо-молочні продукти, напевно, будуть продовжувати дорожчати. В першу чергу через те, що в Україні такий товар просто не виробляється", - відзначає Юрчишин.

За словами експерта, продукти харчування дешевше не будуть, тим більше їхвиробництво також не зростає.

"З іншого боку в попередні роки основою інфляції були швидко зростаючі доходи населення, в тому числі і через кредити, а в цьому році йде різке скорочення доходів. Тому ми можемо очікувати уповільнення темпів інфляції в липні-серпні цього року", - відзначив він .

При цьому Юрчишин додав, що середня реальна зарплата по Україні зараз на рівні першої половини 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: