"Альфа" і Telenor поділили прибуток "Київстара"

Понеділок, 1 червня 2009, 13:19

Представники компанії Altimo, якою управляє телеком "Альфа-груп", і норвезької Telenor взяли участь у зборах акціонерів найбільшого українського стільникового оператора "Київстар".

Про це пише видання "Дело" з посиланням на Telenor.

Акціонери затвердили виплату дивідендів за 2006 і 2007 роки в розмірі 4,6 млрд. гривень (близько 602 млн. дол.).

Ці дивіденди не були виплачені раніше, оскільки представники "Альфи" з 2005 року не брали участь в загальних зборах акціонерів та засіданнях ради директорів "Київстара". Вони стали їх бойкотувати після того, як представники Telenor в раді директорів іншої їх спільної компанії - російського "Вимпєлкому" виступили проти купівлі "Українських радіосистем" (у "Вимпєлкомі" в Altimo 44% голосуючих акцій, у Telenor - 29,9%).

Почалося тривале протистояння двох акціонерів. Норвежці навіть звернулися до федерального суду Нью-Йорка, і той зобов'язав Altimo, зокрема, відновити відвідування зборів акціонерів "Київстара".

Вперше Altimo зробила це в грудні 2008 року, ризикуючи в противному випадку почати платити штраф на користь Telenor в розмірі 100 000 дол. на день. Тоді співвласники "Київстару" затвердили дивіденди за 2004-2005 роки - 3,4 млрд. гривень (440,8 млн. дол.).

Розподіл чистого прибутку "Київстару" за наступні два роки акціонерам довелося відкласти через те, що призначеному аудитору потрібний час, щоб запевнити звітність компанії за ці роки.

Кошти, які давно могли піти на дивіденди, але через неявку представників Altimo на збори акціонерів "Київстара" кілька років пролежали на рахунках оператора і знецінилися через падіння гривні. Це стало причиною позову, недавно пред'явленого норвежцями Altimo в комерційному арбітражі Нью-Йорка. Сума позову - близько 400 млн. дол.

Гроші потрібні не тільки норвежцям, але і самій Altimo. У жовтні 2009 року їй доведеться погасити заборгованість перед "Внєшекономбанком" з частини кредиту - 1,5 млрд. дол. У жовтні 2008 року "Внєшекономбанк" рефінансував заборгованість Altimo за двома кредитами Deutsche Bank на загальну суму 2 млрд. дол. Перші 500 млн. дол. Altimo повернула держбанку у квітні.

Із загальної суми дивідендів, які "Київстар" виплатить акціонерам за 2006-2007 роки, Altimo належить близько 262 млн. дол. У цьому році Altimo може розраховувати також на дивіденди Turkcell (її частка у виплатах - 34,6 млн. дол.) І, можливо, "Мегафона", якщо його рада директорів затвердить їх виплату.

Як відомо, Altimo володіє 43,5%, а Telenor - 56,5% акцій "Київстара".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: