Уряд посилює контроль над "своїми" акціонерними товариствами

Четвер, 7 травня 2009, 17:22

Кабінет міністрів заснував посаду свого постійного представника на загальних зборах акціонерних товариств.

Таке нововведення стосується АТ, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки країни, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50%, а також суб'єктом управління корпоративними правами яких є Кабмін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідне рішення закріплене постановою Кабінету міністрів №434 від 6 травня.

У документі уточнюється, що в товаристві, у статутному капіталі якого державі належить 100%, постійний представник не призначається.

Відповідно до положення, постійного представника призначає і звільняє уряд, цю посаду також може займати заступник керівника центрального органу виконавчої влади.

У положенні зазначено, що основна мета в роботі постійного представника полягає в управлінні на підприємстві корпоративними правами держави та "фінансово-економічними показниками, які повинні бути досягнуті товариством".

Відповідно до положення, постпред Кабінету міністрів займається питаннями контролю фінансово-господарської та іншої діяльності товариства, його розвитку.

У документі зазначено, що представник "ініціює в установленому порядку проведення позачергових зборів акціонерів товариства", бере участь у загальних зборах акціонерів та засіданнях його наглядової ради, а також "організовує роботу наглядової ради як його голова".

У відповідності з положенням, не пізніше ніж через три дні після зборів акціонерів товариства або засідання його наглядової ради поспред Кабміну подає уповноваженому органу інформацію про прийняті рішення.

Крім того, згідно документу постійний представник подає в уповноважений орган щоквартальні і річні звіти про виконання покладених на нього завдань.

Уповноважений орган, в свою чергу, на підставі цих звітів щоквартально подає до уряду інформацію про виконання покладених на представника завдань разом з відповідними висновками та пропозиціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!