"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ звинувачує "Альфа-Банк" у спробі дестабілізувати валютний ринок

Четвер, 7 травня 2009, 14:10

Нещодавня заява ЗАТ "Альфа-Банк" щодо неспроможності своєчасного виконання його зовнішніх боргових зобов'язань через недостатню пропозицію іноземної валюти на міжбанківському ринку України та впровадження НБУ обмежень на здійснення валютних операцій є штучним приводом для уникнення своїх планових платежів перед зовнішніми кредиторами.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"Національний банк України розцінює нещодавню заяву ЗАТ "Альфа-Банк" не лише як штучний привід для уникнення своїх планових платежів перед зовнішніми кредиторами, але також як і небезпечний прецедент по дестабілізації внутрішнього валютного ринку України". - ідеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням НБУ, за даними статистичної звітності "залишки зовнішніх авуарів ЗАТ "Альфа-Банк" у кілька разів перевищують обсяги його платежів за зовнішніми борговими зобов'язаннями по єврооблігаціях, планові строки яких припадають на початок травня поточного року".

Реклама:

"Зі свого боку Національний банк України, не роблячи жодних індивідуальних преференцій, застосовує усі необхідні заходи для забезпечення своєчасного виконання українськими позичальниками своїх зовнішніх боргових зобов'язань, включаючи практично щоденне проведення валютних інтервенцій, відомості про періодичність яких заздалегідь доводяться кожного кварталу до всіх учасників міжбанківського валютного ринку України", - ідеться у повідомленні Нацбанку.

Як відомо, власники нот участі в позиції (loan participation note, LPN, єврооблігації) з погашенням 4 травня 2009 року, випущених спеціалізованою компанією Ukraine Issuance Plc (Великобританія) для фінансування ЗАТ "Альфа-Банк" (Київ), не отримали в зазначений термін кошти.

У банку затримку платежу пояснюють нестачею іноземної валюти, але кредитно-фінансова установа заявила про намір в п'ятиденний термін виконати свої зобов'язання перед власниками єврооблігацій.

У четвер міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service повідомило про зниження рейтингів "Альфа-Банку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!