Кабмін ініціює зміни на ринку цінних паперів

Четвер, 7 травня 2009, 12:19

Кабмін подав до парламенту одразу два законопроекти, що регулюють діяльність на ринку цінних паперів в Україні: "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства на ринку цінних паперів" та "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Відповідні законопроекти розміщені на веб-сайті Верховної ради.

Перший документ (№4433) розроблений з метою адаптації законодавства України до законодавства ЄС (передумова успішної інтеграції України в єдиний ринок фінансових послуг ЄС), а також створення "зрозумілих загальноприйнятих принципів роботи організаційно оформленого сегменту фондового ринку України".

Зокрема, пропонується визначитися з поняттям "регульований (організаційно оформлений) фондовий ринок" і "підправити" законодавчі акти, що застосовуються на такому сегменті фондового ринку України.

Реклама:

Крім того, законопроектом пропонується встановити вимогу, що у випадку невиконання своїх зобов'язань між учасниками торгів, організатор торгів зобов'язаний проінформувати про цей факт державного регулятора фондового ринку і застосувати відповідні заходи впливу до недобросовісних учасників торгів.

А з метою уникнення створення "махінаційних" схем з купівлею/продажем цінних паперів на регульованому ринку пропонується застосувати принцип публічно не відкликаної пропозиції для всіх учасників торгів.

Другий документ (№4434) стосується видачі дублікатів та копій ліцензій, а також сертифікатів на право вести професійну діяльність на ринку цінних паперів.

Так, передбачається поправка до Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", що дає право Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлювати за погодженням з Кабміном розмір плати за видачу не тільки ліцензій на здійснення діяльності на ринку цінних паперів, але й дублікатів, копій цих ліцензій, їх переоформлення, а також за видачу сертифікатів на право здійснення професійної діяльності з цінними паперами в Україні та їх дублікатів.

Отримані кошти спрямовуються на рахунки державного бюджету України.

Кабмін відзначає, що Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" передбачено стягнення плати за видачу дубліката ліцензії.

Зокрема, за видачу замість втраченої або пошкодженої стягується плата в розмірі п'яти неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

У той же час, законодавством, що регулює ліцензування на фондовому ринку, сьогодні не передбачена плата за видачу дублікатів. Уряд вирішив усунути цей пробіл.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!