ЄЦБ може знизити ставку у четвер до 1%

Четвер, 7 травня 2009, 10:31

Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизить базову процентну ставку за підсумками засідання у четвер до 1% з 1,25% річних, прогнозують експерти.

Це буде новим мінімальним значенням за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року.

Також очікується, що ЄЦБ ухвалить рішення про використання нетрадиційних заходів для збільшення активності в сфері кредитування, пише The Wall Street Journal.

При цьому аналітики вважають, що банк не буде повторювати дії Федеральної резервної системи США і ЦБ Великобританії і не стане проводити програму викупу активів для вливання коштів в економіку єврозони.

Реклама:

Як стало відомо у вівторок, ціни європейських виробників знизилися в березні на 3,1% у порівнянні з тим же місяцем минулого року, що стало максимальним падінням з 1987 року.

Це посилило тиск на ЄЦБ у плані необхідності пом'якшення грошової політики, вважають економісти.

"Зростання грошової маси сповільнився сильніше, ніж очікувалося, а умови кредитування продовжують посилювати", - відзначає головний економіст UniCredit Марко Анунціата.

"Це змусить ЄЦБ знизити базову процентну ставку до 1% у травні, імовірно - в останній раз", - додає він.

Згідно з прогнозом, після зміни за підсумками травневої зустрічі керівництва рівень ставки буде зберігатися незмінним до кінця першого півріччя 2010 року.

Восени 2010 року вартість грошей може бути підвищена до 1,25% річних, а до кінця року - до 1,5% річних.

Як відомо, востаннє ЄЦБ знижував ставку 2 квітня - на 0,25 процентного пункту, до 1,25% річних.

До цього в 2009 році вона була зменшена в березні і січні - кожен раз на 0,5 процентного пункту. У 2008 році ставка опускалась тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!